Ezrek Tirana utcáin, ellenzéki tüntetők kis híján betörtek a miniszterelnöki hivatalba

külföld
2019 február 16., 18:10

Több ezer ellenzéki tüntető csapott össze rendőrökkel szombaton Tiranában, ahol a jobbközép Demokrata Párt támogatói a „korrupt és kormányzásképtelen” baloldali kormány távozását, és előrehozott választásokat követeltek. 

A dühödt tüntetők a rendőrkordont áttörve megpróbáltak betörni Edi Rama miniszterelnök hivatalába, Molotov-koktélokat és más lángoló tárgyakat hajigáltak az épületre; be is törték a hivatal ajtaját, de a hivatalba végül nem tudtak behatolni. 

A hatóságoknak a város több pontján zajló összecsapásokban könnygázt és vízágyút is be kellett vetniük. Hat ember sérült meg a megmozdulások során. 

link Forrás

A Demokrata Pártot vezető Lulzim Basha az AP-nek azt nyilatkozta, nem nyugszanak, amíg a kormány le nem mond, míg nem áll fel átmeneti ügyvezető kormány, és nem írnak ki előrehozott választásokat, hogy „helyreálljon a rend, és ismét az emberek válasszanak maguknak parlamentet, ne pedig a pénz és bűnözők döntsenek arról, ki vezeti az országot”.

A feszült helyzetre jellemző, hogy csütörtökön egy ellenzéki képviselő tintával fröcskölte le Rama miniszterelnököt a parlamentben. 

A demokraták többször is bojkottálták már a parlament üléseit, mert véleményük szerint Edi Rama és pártja autokrata eszközökkel kormányoz, kapcsolatba hozható a szervezett bűnözéssel, és magánérdekek mentén vezeti az országot. Tavaly októberben egy ellenzéki képviselő tojással dobálta meg a kormányfőt. 

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és nemzetközi intézetek egyaránt azt kérték az ellenzéktől, hogy igyekezzen megőrizni a demonstrációk békés jellegét. Albánia elvileg 2019-ben kezdené meg a leendő tagságáról szóló hivatalos egyeztetéseket az Európai Unióval. (NYT via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.