Ezrek Tirana utcáin, ellenzéki tüntetők kis híján betörtek a miniszterelnöki hivatalba

2019 február 16., szombat 18:10
138

Több ezer ellenzéki tüntető csapott össze rendőrökkel szombaton Tiranában, ahol a jobbközép Demokrata Párt támogatói a „korrupt és kormányzásképtelen” baloldali kormány távozását, és előrehozott választásokat követeltek. 

A dühödt tüntetők a rendőrkordont áttörve megpróbáltak betörni Edi Rama miniszterelnök hivatalába, Molotov-koktélokat és más lángoló tárgyakat hajigáltak az épületre; be is törték a hivatal ajtaját, de a hivatalba végül nem tudtak behatolni. 

A hatóságoknak a város több pontján zajló összecsapásokban könnygázt és vízágyút is be kellett vetniük. Hat ember sérült meg a megmozdulások során. 

A Demokrata Pártot vezető Lulzim Basha az AP-nek azt nyilatkozta, nem nyugszanak, amíg a kormány le nem mond, míg nem áll fel átmeneti ügyvezető kormány, és nem írnak ki előrehozott választásokat, hogy „helyreálljon a rend, és ismét az emberek válasszanak maguknak parlamentet, ne pedig a pénz és bűnözők döntsenek arról, ki vezeti az országot”.

A feszült helyzetre jellemző, hogy csütörtökön egy ellenzéki képviselő tintával fröcskölte le Rama miniszterelnököt a parlamentben. 

A demokraták többször is bojkottálták már a parlament üléseit, mert véleményük szerint Edi Rama és pártja autokrata eszközökkel kormányoz, kapcsolatba hozható a szervezett bűnözéssel, és magánérdekek mentén vezeti az országot. Tavaly októberben egy ellenzéki képviselő tojással dobálta meg a kormányfőt. 

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és nemzetközi intézetek egyaránt azt kérték az ellenzéktől, hogy igyekezzen megőrizni a demonstrációk békés jellegét. Albánia elvileg 2019-ben kezdené meg a leendő tagságáról szóló hivatalos egyeztetéseket az Európai Unióval. (NYT via AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt