A Twitter korlátozza Hámenei ajatollah fiókját, mert megint kimondta a fatvát Salman Rushdie fejére

külföld
2019 február 17., 17:52

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője bokros teendői mellett a közösségi médiában is aktív, a Twitterjén világpolitikai jelentőségű közleményeket pakol ki, de az Instagramja is gyönyörűség a szemnek.

link Forrás

Amikor elérkezett a Salman Rushdie íróra kimondott fatva 30. évfordulója, természetes módon Hámenei erről is posztolt, tudatva félmillió Twitter-követőjével, hogy a fatva él és virul, vagyis aki találkozik Rusdie-val, az gyilkolja meg.

Az indiai születésű brit író ellen 1989 óta van érvényben fatva, azaz halálos kiközösítés, mert 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyvében tiszteletlenül ábrázolta Mohamedet. Rushdie állandó rendőri őrizet alatt állt, évekig azt se lehetett tudni, hol él pontosan, de brit diplomáciai nyomásra 1998-ban az iráni kormány visszavonta a kiközösítést. Ami viszont a vallási vezetőt, Irán legfontosabb emberét nem érdekelte.

A Twitter viszont végignézett közösségi irányelvein, és ott azt látta, hogy a gyilkosságra uszítás nem fér bele. Így aztán törölte a tweetet és korlátozta az ajatollah fiókját.

Hámenei falán február 14. óta nincs is bejegyzés. (via Haaretz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.