A Twitter korlátozza Hámenei ajatollah fiókját, mert megint kimondta a fatvát Salman Rushdie fejére

külföld
2019 február 17., 16:52
comments 131

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője bokros teendői mellett a közösségi médiában is aktív, a Twitterjén világpolitikai jelentőségű közleményeket pakol ki, de az Instagramja is gyönyörűség a szemnek.

link Forrás

Amikor elérkezett a Salman Rushdie íróra kimondott fatva 30. évfordulója, természetes módon Hámenei erről is posztolt, tudatva félmillió Twitter-követőjével, hogy a fatva él és virul, vagyis aki találkozik Rusdie-val, az gyilkolja meg.

Az indiai születésű brit író ellen 1989 óta van érvényben fatva, azaz halálos kiközösítés, mert 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyvében tiszteletlenül ábrázolta Mohamedet. Rushdie állandó rendőri őrizet alatt állt, évekig azt se lehetett tudni, hol él pontosan, de brit diplomáciai nyomásra 1998-ban az iráni kormány visszavonta a kiközösítést. Ami viszont a vallási vezetőt, Irán legfontosabb emberét nem érdekelte.

A Twitter viszont végignézett közösségi irányelvein, és ott azt látta, hogy a gyilkosságra uszítás nem fér bele. Így aztán törölte a tweetet és korlátozta az ajatollah fiókját.

Hámenei falán február 14. óta nincs is bejegyzés. (via Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.