Izgalmas napnak ígérkezik a tavaszi ülésszak első munkanapja a Parlamentben

Látványos vagy - vérmérséklettől függően - botrányos akciókkal készülnek az ellenzéki pártok a február 18-ai, hétfői parlamenti munkanapra, írja a Népszava.

„Részleteket egyik pártnál sem akartak elárulni, de mivel a nyitóülésen minden bizonnyal Orbán Viktor is részt vesz majd, így várhatóan ő lesz az egyik »alanya« a performansznak.”

A lap konkrétumokat nem tudott kiszedni az ellenzéki pártokból, de az több forrásuk is megerősítette, hogy „a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és a Jobbik is része az együttműködésnek.”

Emlékezetes, a parlament őszi ülésszaka meglehetősen botrányos jelenetekkel zárult 2018-ban, amikor a Fidesz-KDNP gyorsított ütemben tolta át a törvényhozáson a túlóratörvényt azaz a munka törvénykönyvének módosítását.

Az ellenzéki képviselők elfoglalták a házelnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, így Kövér László ülésvezető házelnöknek a képviselői helyéről kellett az ülést levezényelnie. Közben az ellenzéki képviselők élőben közvetítették az akciót, és a kormány tagjait, köztük Orbán Viktort kérdezgették. A szabadon feltehető kérdésektől teljesen elszokott kormánypárti képviselők sokáig nem tudtak a helyzettel mit kezdeni, a megszeppent Orbán Viktor segítségére végül testőrei siettek. 

A törvénymódosításról szóló szavazást a blokád ellenére megtartották, az eljárás során még az is felmerült, hogy többen azonosító kártya nélkül szavazhattak, legalábbis az egyik ellenzéki képviselő videófelvételén az látszott, képes volt a kártya nélkül szavazatot leadni.

Videós összefoglalónk:

Mint a Népszava írja, az ellenzéki pártok úgy gondolják, a történtek után nem lehet visszatérni a parlament eddig megszokott stílusához - hiszen az ellenzéki képviselőket a kormánypárti média alpári stílusban próbálja lejáratni -, de tartanak attól is, hogy könnyen „ingyencirkusszá” válhatnak az ilyen akciók.

Hétfőn minden kiderül. (Népszava)