Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a Földön. Mindkettő nőstény. Ötlet?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vannak kutatók, akik nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól, annak ellenére sem, hogy az egész alfajból mindössze két nőstény maradt. 

Najin és Fatu, a két utolsó példányFotó: TONY KARUMBA/AFP

A berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézetben az úgynevezett orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgoznak. Tavaly sikerült hibrid embriókat létrehozniuk egy északi szélesszájú hím lefagyasztott spermájával és európai állatkertben élő déli szélesszájú orrszarvú petesejtjével. A beültetési eljárást azonban tökéletesíteni kell, hogy eredményes legyen. Csak azután kockáztathatják meg, hogy a két északi szélesszájú nőstény petesejtjeit megtermékenyítsék a lefagyasztva fennmaradt északi szélesszájú orrszarvú spermával, és így „tiszta” északi szélesszájú orrszarvú születhessen.

De ez nem olyan egyszerű.

A kutatócsoport szerdán gyűjtött be petesejteket egy Hope nevű déli szélesszájú rinocérosztól a lengyelországi Chorzow állatkertjében. Mivel egy orrszarvú mintegy két tonnát nyom, ki kellett dolgozni egy módszert, amellyel sérülés veszélye nélkül petesejteket lehet tőle venni. Az orrszarvú petefészke mintegy két méteres. A tudósok egy olyan eszközt készítettek, amely ultrahangos kamerával felszerelve egy tűt juttat az állat petefészkének szövetébe a végbélnyílásán keresztül. 

„Olyan ez egy kicsit, mint a rakétatudomány, mivel nincs előttünk követhető példa, mindent a kezdetektől fejlesztettünk ki” - mondta Thomas Hildebrandt, a kutatócsoport vezetője.

Szudán, az utolsó északi szélesszájú hím tavaly márciusban pusztult el. Nem sokkal előtte szaporítóanyagot vettek tőle, amivel „életben tartják a reményt”Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Mivel a kenyai illetőségű nőstények, a két utolsó északi szélesszájú rinocérosz, Najin és Fatu nem képesek kihordani az utódokat, a petefészkükből nyert, megtermékenyített petesejteket egy déli szélesszájú orrszarvúba ültetik be, hogy „béranyaként” kihordja őket. A szakértők azt remélik, hogy alig három éven belül elérhetik a célt.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A szerencsésebb sorsú déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.