Trump arra kérte az európai országokat, állítsák bíróság elé az ISIS 800 európai harcosát

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

„Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és a többi európai szövetségest, hogy vegye vissza azt a 800 ISIS-harcost, akiket Szíriában fogtunk el, és állítsa bíróság elé. A Kalifátus mindjárt elbukik. Az alternatíva ugyanis az, hogy kénytelenek leszünk őket szabadon ereszteni...”

- írta az amerikai elnök a Twitteren.

Az Iszlám Állam utolsó bástyája ugyan még áll, de napok kérdése, hogy az amerikaiakkal szövetséges SDF, az amerikai légierő támogatásával beveszi az Eufrátesz folyó mentén, az iraki határnál található Baghuz városát. A cím feletti képen Baghuzból menekülő ISIS-harcosok és családtagjaik láthatók.

A nyugat-európai országoknak egyelőre nincs egységes politikájuk arra nézvést, mit kezdjenek az időközben hazatért, ISIS-hez csaltakozott állampolgáraikkal: Belgiumban például azonnal őrizetbe veszik őket, másutt személyenként folytatnak le eljárást, és annak függvényében ítélkeznek róluk.

Az ISIS megerősödése óta világszerte több mint 40 ezren csatlakoztak külföldről a szervezethez, Nyugat-Európából kb. 5900-an, legtöbben Franciaországból mentek ki, majdnem kétezren. Egy jelentős részük meghalt, illetve 2014-ben és 2015-ben visszatért. (Guardian/BBC/AFP)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.