Trump arra kérte az európai országokat, állítsák bíróság elé az ISIS 800 európai harcosát

Tbg
külföld
2019 február 17., 09:51
comments 268

„Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és a többi európai szövetségest, hogy vegye vissza azt a 800 ISIS-harcost, akiket Szíriában fogtunk el, és állítsa bíróság elé. A Kalifátus mindjárt elbukik. Az alternatíva ugyanis az, hogy kénytelenek leszünk őket szabadon ereszteni...”

- írta az amerikai elnök a Twitteren.

Az Iszlám Állam utolsó bástyája ugyan még áll, de napok kérdése, hogy az amerikaiakkal szövetséges SDF, az amerikai légierő támogatásával beveszi az Eufrátesz folyó mentén, az iraki határnál található Baghuz városát. A cím feletti képen Baghuzból menekülő ISIS-harcosok és családtagjaik láthatók.

A nyugat-európai országoknak egyelőre nincs egységes politikájuk arra nézvést, mit kezdjenek az időközben hazatért, ISIS-hez csaltakozott állampolgáraikkal: Belgiumban például azonnal őrizetbe veszik őket, másutt személyenként folytatnak le eljárást, és annak függvényében ítélkeznek róluk.

Az ISIS megerősödése óta világszerte több mint 40 ezren csatlakoztak külföldről a szervezethez, Nyugat-Európából kb. 5900-an, legtöbben Franciaországból mentek ki, majdnem kétezren. Egy jelentős részük meghalt, illetve 2014-ben és 2015-ben visszatért. (Guardian/BBC/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.