Trump arra kérte az európai országokat, állítsák bíróság elé az ISIS 800 európai harcosát

„Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és a többi európai szövetségest, hogy vegye vissza azt a 800 ISIS-harcost, akiket Szíriában fogtunk el, és állítsa bíróság elé. A Kalifátus mindjárt elbukik. Az alternatíva ugyanis az, hogy kénytelenek leszünk őket szabadon ereszteni...”

- írta az amerikai elnök a Twitteren.

Az Iszlám Állam utolsó bástyája ugyan még áll, de napok kérdése, hogy az amerikaiakkal szövetséges SDF, az amerikai légierő támogatásával beveszi az Eufrátesz folyó mentén, az iraki határnál található Baghuz városát. A cím feletti képen Baghuzból menekülő ISIS-harcosok és családtagjaik láthatók.

A nyugat-európai országoknak egyelőre nincs egységes politikájuk arra nézvést, mit kezdjenek az időközben hazatért, ISIS-hez csaltakozott állampolgáraikkal: Belgiumban például azonnal őrizetbe veszik őket, másutt személyenként folytatnak le eljárást, és annak függvényében ítélkeznek róluk.

Az ISIS megerősödése óta világszerte több mint 40 ezren csatlakoztak külföldről a szervezethez, Nyugat-Európából kb. 5900-an, legtöbben Franciaországból mentek ki, majdnem kétezren. Egy jelentős részük meghalt, illetve 2014-ben és 2015-ben visszatért. (Guardian/BBC/AFP)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.