Egy "állami szereplő" hackelhette meg a választások előtt az ausztrál pártokat

külföld
2019 február 18., 08:05

Egy "szofisztikált, állami szereplő" hackelhette meg az ausztrál pártokat pár hónappal az esedékes parlamenti választás előtt, hozta nyilvánosságra értesüléseit hétfőn az ausztrál kormány. A bejelentés mindössze tíz nappal követi az előző hasonló bejelentést arról, hogy "rosszindulatú behatolást" észleltek az ausztrál parlament szerverein.

A kormány ez után a tíz nappal ezelőtti támadás után rendelt el vizsgálatokat, ez tárta fel, hogy az elmúlt hónapokban a legnagyobb ausztrál pártok szervereit is feltörték.

Scott Morrison miniszterelnök szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az állami hátterűnek tartott hackerek a választási rendszer gépeihez is hozzáfértek volna, de a kormány azóta intézkedéseket tett a választási rendszer biztonságának növelésére.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a hackerek a három legnagyobb ausztrál párt, a Nemzetiek, a Liberálisok és a Munkáspárt adataihoz is hozzáférhettek. Morrison nem nevezte meg, hogy melyik ország állhat a hackerek mögött. A kiberbiztonsági körök a szokásos gyanúsítottakat, Kínát és Oroszországot emlegetik. Az ausztrál Stratégiai Politikai Intézet kiberszakértője, Fergus Hanson szerint "egészen mostanáig fennállt a remény, hogy az ausztrál választások nincsenek Kína és Oroszország radarján". Szerinte a hackelés "ébresztő", azt jelzi, hogy "már Ausztrália sincs a periférián".

Ausztráliában a várakozások szerint májusra írhatja ki az általános választásokat a kormány. A most leleplezett hackelés után azonban attól tartanak, hogy a Brexitről szóló népszavazás és az amerikai elnökválasztás után ebbe a választásba is külföldi szereplők próbálhatnak beavatkozni. Steve Ledzian, az orosz hackerek leleplezésében sikeres FireEye kiberbiztonsági cég CTO-ja szerint "semmi meglepő" nincs abban, hogy idegen hatalmak kiberhírszerzéssel próbálnak ismereteket szerezni egy másik állam pártjairól, politikusaik egymás közti kapcsolatairól. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.