Egy "állami szereplő" hackelhette meg a választások előtt az ausztrál pártokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy "szofisztikált, állami szereplő" hackelhette meg az ausztrál pártokat pár hónappal az esedékes parlamenti választás előtt, hozta nyilvánosságra értesüléseit hétfőn az ausztrál kormány. A bejelentés mindössze tíz nappal követi az előző hasonló bejelentést arról, hogy "rosszindulatú behatolást" észleltek az ausztrál parlament szerverein.

A kormány ez után a tíz nappal ezelőtti támadás után rendelt el vizsgálatokat, ez tárta fel, hogy az elmúlt hónapokban a legnagyobb ausztrál pártok szervereit is feltörték.

Scott Morrison miniszterelnök szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az állami hátterűnek tartott hackerek a választási rendszer gépeihez is hozzáfértek volna, de a kormány azóta intézkedéseket tett a választási rendszer biztonságának növelésére.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a hackerek a három legnagyobb ausztrál párt, a Nemzetiek, a Liberálisok és a Munkáspárt adataihoz is hozzáférhettek. Morrison nem nevezte meg, hogy melyik ország állhat a hackerek mögött. A kiberbiztonsági körök a szokásos gyanúsítottakat, Kínát és Oroszországot emlegetik. Az ausztrál Stratégiai Politikai Intézet kiberszakértője, Fergus Hanson szerint "egészen mostanáig fennállt a remény, hogy az ausztrál választások nincsenek Kína és Oroszország radarján". Szerinte a hackelés "ébresztő", azt jelzi, hogy "már Ausztrália sincs a periférián".

Ausztráliában a várakozások szerint májusra írhatja ki az általános választásokat a kormány. A most leleplezett hackelés után azonban attól tartanak, hogy a Brexitről szóló népszavazás és az amerikai elnökválasztás után ebbe a választásba is külföldi szereplők próbálhatnak beavatkozni. Steve Ledzian, az orosz hackerek leleplezésében sikeres FireEye kiberbiztonsági cég CTO-ja szerint "semmi meglepő" nincs abban, hogy idegen hatalmak kiberhírszerzéssel próbálnak ismereteket szerezni egy másik állam pártjairól, politikusaik egymás közti kapcsolatairól. (Via Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.