Egy ékszergyártó pénzéből tárják fel a helyet, ahol megölték Julius Caesart

Történelem
2019 február 18., 19:21
comments 125

Céges adományból feltárják és 2021 vége felé megnyitják a látogatók előtt Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhelyet, ahol időszámításunk előtt 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.

Vincenzo Camuccini: Cézár halála
photo_camera Vincenzo Camuccini: Cézár halála Fotó: leemage

A largo di Torre Argentina-i régészeti leletek restaurálását Virginia Raggi főpolgármester jelentette be hétfőn, amikor aláírta a finanszírozási szerződést a híres Bulgari ékszeripari céggel. Az egykori Mars-mező helyén négy templom és egy színház maradványai fekszenek. Az elhanyagolt antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva.

Largo di Torre Argentina
photo_camera Largo di Torre Argentina Fotó: MATTES René / hemis.fr/hemis.fr

A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk.

Largo di Torre Argentina
photo_camera A largo di Torre Argentina egyik macskája Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis a Krisztus előtti 4-1. századból származnak. Az építmények különböző életkora szabad szemmel is azonnal megállapítható, mivel minél mélyebben fekszik egy templom, annál korábbi. A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius-színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában i.e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték.

A largo Argentina az egyik legrégebbi régészeti helyszín Rómában. Büszkén járulunk hozzá, hogy a rómaiak visszakapják ezt a területet” - mondta Jean-Christophe Babin, a Bulgari ügyvezetője. A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében kedvelt spanyol lépcső felújítását is. A Bulgari 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.

Az olasz-francia luxusipari cég félmillió eurót ad a régészeti lelőhely szent körzetének restaurálására, ezt az a további félmillió euró egészíti ki, amely a spanyol lépcső renoválására adott pénzből maradt meg. (ANSA/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.