Szakadozik a brit Munkáspárt

Beváltotta fenyegetését hét, mérsékelt munkáspárti képviselő: hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be kilépésüket a pártból. A hét képviselő - Chuka Umunna, Mike Gapes, Luciana Berger, Ann Coffey, Chris Leslie, Gavin Shuker és Angela Smith a párt másik botrányával indokolta távozását. Mint egyikük, Luciana Berger mondta, nem tudnak tovább egy olyan pártban maradni, amelyben "intézményes az antiszemitizmus".

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Berger és társai arra a botrányra utalhatnak, hogy a pártelnök Jeremy Corbynt hatalomba juttató szélsőbaloldali csoport tagjai az elmúlt hónapokban több antiszemita nyilatkozatot is tettek, amiktől Corbyn nem határolódott el. Kifogásolták, hogy ugyanez a csoport rendszeresen zaklatja a velük egyet nem értő képviselőket. Chris Leslie is a párt szélsőbaloldali fordulatával indokolta távozását. Leslie még azt is hozzátette, hogy szerinte "felelőtlenség lenne hagyni, hogy Corbyn miniszterelnök legyen".

A kilépők egyelőre csak független parlamenti csoportot alkotnak, de korábban szó volt arról is, hogy egyikük lemond a parlamenti mandátumáról, időközi választást kiprovokálva ezzel, amelyen felmérhetnék, mekkora támogatottsága lenne a Munkáspártból kiszakadó, mérsékelt, EU-párti alakulatnak. (Via The Guardian)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.