Szakadozik a brit Munkáspárt

külföld
2019 február 18., 10:43

Beváltotta fenyegetését hét, mérsékelt munkáspárti képviselő: hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be kilépésüket a pártból. A hét képviselő - Chuka Umunna, Mike Gapes, Luciana Berger, Ann Coffey, Chris Leslie, Gavin Shuker és Angela Smith a párt másik botrányával indokolta távozását. Mint egyikük, Luciana Berger mondta, nem tudnak tovább egy olyan pártban maradni, amelyben "intézményes az antiszemitizmus".

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Berger és társai arra a botrányra utalhatnak, hogy a pártelnök Jeremy Corbynt hatalomba juttató szélsőbaloldali csoport tagjai az elmúlt hónapokban több antiszemita nyilatkozatot is tettek, amiktől Corbyn nem határolódott el. Kifogásolták, hogy ugyanez a csoport rendszeresen zaklatja a velük egyet nem értő képviselőket. Chris Leslie is a párt szélsőbaloldali fordulatával indokolta távozását. Leslie még azt is hozzátette, hogy szerinte "felelőtlenség lenne hagyni, hogy Corbyn miniszterelnök legyen".

A kilépők egyelőre csak független parlamenti csoportot alkotnak, de korábban szó volt arról is, hogy egyikük lemond a parlamenti mandátumáról, időközi választást kiprovokálva ezzel, amelyen felmérhetnék, mekkora támogatottsága lenne a Munkáspártból kiszakadó, mérsékelt, EU-párti alakulatnak. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.