Az eddigi állami földekért felelős államtitkár, aki véletlenül együtt kávézott Mészáros Lőrinccel, két helyről kapott fizetést, a vagyona mégis csökkent öt év alatt

POLITIKA
2019 február 19., 14:23
comments 142

A hétfőn menesztett Bitay Márton Örs volt a felelőse az állami földvásárlási programnak, amiben 2015-2016-ban annyi termőföldet árvereztek el, amennyit a rendszerváltás óta egyszer sem, és a kormány csókosai, sőt még az ötletgazda politikus is jól bevásárolt.

A K-Monitor vette észre, hogy bár Bitay Márton Örs a vagyonnyilatkozatai (.zip) szerint két helyről (államtitkárság, NFA) is milliós fizetést kapott, a vagyona a 2014-es és a 2019-es vagyonnyilatkozata alapján öt év alatt mégis csökkent: 2014 után nem jelentek meg új vagyonelemek, viszont már nem az övé a tulajdonrész egy bt.-ben, és keletkezett 1 millió forint magánhitele is.

„Se kocsi, se új ingatlan, de egy fillér megtakarítás sem. Nincs a nevén bankszámla, ahová a fizetését utalták?”

– írja a K-Monitor.

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkáraként Sallai R. Benedeknek, az LMP akkori képviselőjének a földárverések leállítását követelő napirend előtti felszólalására válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 4-én.
photo_camera Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkáraként Sallai R. Benedeknek, az LMP akkori képviselőjének a földárverések leállítását követelő napirend előtti felszólalására válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 4-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Bitay 2016-ban azzal vált híressé, hogy az akkor még működő Népszabadság fotósa és videósa kiszúrta, amint Mészáros Lőrinccel kávézgat a Gresham Palotában, és később kiderült, hogy utána a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési hirdetményt, amik közül az egyiket a felcsúti polgármester testvérei és a cége, a Búzakalász 66 Kft. bérelt. Bitay szerint csak arról volt szó, hogy: „Polgármester úrral jó viszonyban vagyok, megláttam, összefutottunk, megittunk egy kávét, és mindenki ment a dolgára. Ez normális emberi viselkedés. Ha Leisztinger Tamással futok össze, és megkérdezi, hogy vagyok, nem fogok hátat fordítani neki. Tizennégy éve dolgozom a közéletben, nekem volt politikai gyerekszobám.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.