Mindenki nyugodjon meg, 2030-ra talán jobb lesz a levegő az országban!

társadalom
2019 február 19., 17:21
comments 138

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek - közölte az agrárminiszter Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére. 

Az Országgyűlés honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint a program kidolgozása már megkezdődött, de kormány eddig is mindent megtett a légszennyezés mérséklése érdekében. Nagy István kiemelte többek között a kisméretű légszennyező részecskék (PM10) visszaszorítását célzó ágazatközi programot. Ennek keretében - tette hozzá - 2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

A PM10 legnagyobb része azonban - mint fogalmazott - lakossági fűtésből, kerti hulladékok elégetéséből kerül a levegőbe. Ezeket a szabadban és a háztartási tüzelőberendezésekben egyaránt tilos elégetni. A tárcavezető kiemelte az épületek energiahatékonysági korszerűsítését és a fűtési rendszerek cseréjét támogató pályázatokat, azt írta, 2010 óta több mint 412 ezer háztartás szennyezőanyag-kibocsátása csökkenhetett a kiírásoknak köszönhetően.

A magyarországi légszennyezettségnek ebben a videóban jártunk utána részletesen.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.