Orbán: Az EP-választások egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában

politika
2019 február 19., 11:09
comments 220

Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben.

A kormányfő megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd közös sajtónyilatkozatban kiemelte: tájékoztatta az izraeli kollégáját a közelgő EP-választásokról, aminek az egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában.

Azt mondta, arra törekednek, hogy a választás után olyan új vezetők legyenek az EU-ban, akik nem finanszíroznak olyan NGO-kat, amik beleavatkoznak a politikai ügyekbe és Izrael-ellenes álláspontot képviselnek.

Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, a Gecsemáné kertben 2019. február 19-én reggel.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, a Gecsemáné kertben 2019. február 19-én reggel. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az volt a terv, hogy a visegrádi miniszterelnökök együtt érkeznek Jeruzsálembe, ez „majdnem sikerült”, és „az első kísérlet biztató volt”, de most elhalasztják a V4-ek és Izrael találkozóját – mondta a kormányfő, mivel Lengyelország és Izrael között vita támadt.

Orbán szerint jobb lett volna, ha mindenki eljött volna, hiszen mindig jobb együtt lenni, mint nélkülözni valakit. Magyarországot jó barátság fűzi Lengyelországhoz, szorosan együttműködnek az EU-ban is, és remélhetőleg Lengyelország és Izrael közvetlenül megbeszéli és megoldja a kialakult helyzetet – mondta.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország és Izrael együtt lép fel több nemzetközi szervezetben, így az ENSZ-ben is. Magyarország támogatja a helyi zsidó közösségeket, és remélhetőleg az eddigi legjobb Maccabi Játékokat rendezik meg hamarosan Budapesten – mondta.

A gazdasági együttműködésről azt mondta: a 210, Magyarországon tevékenykedő izraeli cég komoly jelenlétet bizonyít, és fokozni szeretnék a két ország együttműködését az innovatív technológiák tekintetében.

Orbán elmondta: most ünnepelik a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulóját, és Benjámin Netanjahu nélkülözhetetlen szerepet töltött be az Izrael és Közép-Európa közötti együttműködés újraindításában.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2019. február 19-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2019. február 19-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Benjámin Netanjahu azt mondta, sok közös van a két ország múltjában, olyan kis népekről, kis demokratikus országokról van szó, amik a jövőt a békére, a szabadságra és a jólétre alapozva építik, ami erős köteléket jelent közöttük. Kiemelte az együttműködés jelentőségét a terrorellenes erőfeszítésekben, mondván, együtt szállnak szembe azokkal, akik az emberi civilizációt vették célba, az iszlám szélsőségesekkel, a terroristákkal.

Az izraeli kormányfő arról is beszélt, hogy a két ország együttműködik a védelem, a kutatás, a tudomány és a környezetvédelem területén is, a budapesti Maccabi Játékok rendezvénye pedig mutatja, mennyire fontosnak tartja Magyarország a kapcsolatait Izraellel.

Orbán Viktor tavaly is járt Jeruzsálemben, rendszeresen találkoznak, és minden alkalommal tovább erősítik a kétoldalú politikai, gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat – mondta Netanjahu, köszönetet mondva, amiért Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben is. Végül azért is háláját fejezte ki, hogy Magyarország külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben, ezt fontos gesztusként értékelte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.