Új szumátrai tigris érkezett Nyíregyházára

ÁLLAT
2019 február 19., 11:42
comments 41

Új szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a tízéves nőstényt a parkban élő nyolcéves hím párjának szánják a szakemberek. 

A Gio névre keresztelt hím 2014-ben még a rotterdami állatkert lakója volt és az Európai Fajmegőrzési program keretében szállították át a nyírségi nagyvárosba - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője-osztályvezetője az MTI-nek kedden.

link Forrás

A program fajkoordinátora 2015-ben helyezett ki egy holland tenyésznőstényt a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező Gióhoz, ám nászuk nem hozta meg a várt utódokat, így most a program egy újabb nőstényt javasolt a fajmegőrzés szempontjából rendkívül értékes hímhez.

Az új feleség, a tízéves Zoja Varsóban született, eddig Franciaországban élt és pár hete a Nyíregyházi Állatpark lakója. A karanténidőszak után ismerkedett meg párjával, akinek gondozói folyamatosan figyelték a két tigris találkozását, mivel az összeszoktatás alatt olykor agresszió is előfordul. 

Révészné Petró Zsuzsanna megjegyezte: aggodalmuk azért is volt jogos, mert a közelmúltban már volt halálos találkozás a faj egyedei között, február elején a londoni állatkert nőstény szumátrai tigrisét ölte meg az első randevún vőlegénye, egy külföldi állatkertből hozott hím. Négy nappal később pedig a Longleat szafariparkban egy nőstény szibériai tigris pusztult el állatok egymás közötti viadalában, amikor valahogy bejutott egy tenyészpár kifutójába.

A jelek szerint Nyíregyházán nem kell ettől tartani, Gio folyamatosan, érdeklődve követi az egyelőre még a kifutóval ismerkedő Zoját. A szakemberek remélik, hogy az ivarzási időszakban fogamzóképes lesz a nőstény, nászukból pedig később utód születik. 

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki.

Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát ezer egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát, ezért az alfajt a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolta.

Jelenleg mindössze négyszáz példány él szabadon, a világ állatkertjeiben körülbelül háromszázat tartanak. 

A címlapi kép csak illusztráció, Angliában készült, Justin Tallis/AFP munkája. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.