A rendőrség megtalálta a ferencvárosi VIP parkolási lista felelőseit

Budapest
2019 február 20., 19:01
comments 216

Olyan indoklással szüntette meg a rendőrség a nyomozást a ferencvárosi VIP parkolási lista ügyében, hogy abba belecsavarodik az agyad. Olvasóinktól várjuk az alábbi rendőrnyelven írt szöveg pontos fordítását:

 „Amennyiben a károkozás magával a parkolással történik, a parkolási díj meg nem fizetése kapcsán megállapítható "kárösszeg" ténylegesen nem azonos a büntetőjogi értelemben vett kárfogalommal, mivel a kár csak akkor azonosítható, ha tényszerűen megállapítható, hogy adott munkavállaló az esetben is ugyanott és annyi ideig parkolt volna, ha fizetnie kellett volna a parkolásért a teljes munkaideje alatt.”

A kéményes autója

Tavaly, 2018 februárjában kiderült, hogy a IX. kerületi kéményes vállakozó, a polgármester vitroláscsapattársa, Rudits Tibor egyik fekete terepjárójával ingyenesen parkolhat a kerületben, pedig nem kerületi lakos.

photo_camera Rudits Tibor és gépjárműve.

Ezt követően Bácskai János polgármester feljelentést tett a rendőrségen, ugyanis állítása szerint a vagyonkezelőnél vezettek egy titkos VIP parkolási listát, erre került fel a barátjának autója, de ehhez neki semmi köze, és a lista jogszabályellenes, bűncselekmény történt az önkormányzati cégénél. A polgármester azt sugalmazta, hogy az egész ügy egy ellene indított puccskísérlet. Szerinte a kéményes autóját valaki azért rakhatta fel a listára, hogy őt kompromittálják. Hogy kik állhattak a merény mögött, az máig rejtély.

A szegedi lista 

Az egész ügy azért is kínos, mert 2018-ban párhuzamosan zajlott a ferencvárosihoz kísértetiesen hasonló szegedi VIP parkolási balhé is, amiben a szocialista polgármester, Botka László kollégáit hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönre ítélték:

 „A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt valamint olyanok is kaptak ingyen bérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. - írta az Index.”

Tehát volt mitől tartania a IX. kerületi parkolás felelőseinek.

Ok-okozati összefüggés

De a budapesti rendőr-főkapitányság korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a büntetőeljárást megszüntette. Méghozzá azzal az indokkal, hogy ugyan a titkos VIP lista létezik, azt is tudják kinek az utasítására hozták létre, de nem bizonyítható, hogy azok, akik az ingyenes parkolási engedélyt megszerezték, azok használták is azokat. Hajmeresztő érvelés: 

„A rendszámok jogosulatlanul, a Rendeletben foglaltak ellenére, azt megsértve, várakozási hozzájárulás hiányában, a FEV IX. Zrt. parkolási rendszerében rögzítésre kerültek……..elkövetett csalás kapcsán megállapítható, hogy önmagában az adatbevitellel (rendszám rögzítésével) közvetlenül nem történt károkozás, így nem állapítható meg a közvetlen ok-okozati összefüggés az elkövetési magatartás és az eredmény között.”

Ezzel a logikával élve, ha valaki betör egy házba, de nem bizonyítható, hogy el is lopott valamit, akkor károkozás hiányában, nem is történt bűncselekmény, és a betörő szabadon távozhat.

A kincstárnok 

A rendőrség megállapította, hogy a  nyomozás adatai szerint A. Zoltán gyanúsítottnak a rendszámok parkolási rendszerben történő rögzítésére Dr. Martos Dániel gyanúsított adott utasítást.

Martos Dániel korábban a kerületi Fidesz frakciót irányította, jelenleg ő a ferencvárosi parkolásért felelős kincstárnok. Ő az egyik főszereplője a Sötét Parkolási Ügyek Budapesten című filmünknek, amiben a parkolóőrök többek között arról is beszélnek, hogy a VIP lista létezik, és bizony a jogtalan engedélyeket használták is a kiváltságosok. 

Igen, én engedélyeztem 

Legutóbb 2018. decmber 13-ai ülésen Baranyi Krisztina független képviselő kérdezte meg, hogy a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője Gyurákovics Andrea igényelt-e soron kívül ingyenes parkolási engedélyt.  

link Forrás

Bácskai János válaszában elismerte, hogy adott engedélyt a frakcióvezetőnek, akinek a kérelmezett rendszáma valóban fent is van a birtokunkba jutott VIP listán.  

De ami igazán különös, hogy a polgármester a testületi ülésen azt állította, sürgős egészségügyi okból adta az engedélyt párttársának, viszont Gyurákovics Andrea, frakcióvezető kérelmében egészen másra hivatkozik, és egy szót sem ír egészségügyi okokról:

„a közfeladataim ellátásához használt és parkolási engedéllyel rendelkező személygépkocsim szervízelésének idejére 2017. június 20-25 között a kölcsönkapott H..-..2 frsz.-ú személygépkocsira ideiglenesen díjmentes parkolási lehetőséget szíveskedjen biztosítani.”

Az nem világos, hogy ha Bácskai János törvénytelennek tartja a listát, és nem is tudott a létezéséről, akkor miért adhatott engedélyt a párttársának, hogy felkerüljön rá.  Filmünk a ferencvárosi VIP-listáról:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.