Kiderült, hogy Kínának van még egy külföldi katonai bázisa

Kína 2017-ben nyitott katonai bázist az afrikai Dzsibutiban, és már akkor is kiakadt ezen egy rakás kormány, hiszen az egyre növekvő kínai katonai fenyegetés, és Kína egyre nagyobb nemzetközi szerepre törekvésének bizonyítékát látták a lépésben. Most megnyitottak még egy külföldi katonai bázist, ezúttal Tádzsikisztánban.

A Washington Post négy napja adott hírt arról, hogy legalább az utóbbi három évben kínai katonák állomásozhattak Tádzsikisztánban, nem messze a kínai határtól, és nagyon közel az Afganisztánhoz tartózó Wakhan-folyosóhoz. A térségben, a határ afganisztáni oldalán is többször jelentették már, hogy sok a kínai gyártmányú autó, sőt kínai katonákat is láttak már, Peking azonban tagadta, hogy kínai katonák állomásoznának Afganisztánban, de azt elismerte, hogy az afganisztáni vezetéssel egyetértésben végzett már terroristaellenes műveleteket arrafelé a kínai hadsereg.

A kínaiaknak Hszi Csin-ping elnök Új Selyemút kereskedelmi kezdeményezéséhez kulcsfontosságú a térség békéje, a Wahkan-folyosó biztosít ugyanis nekik átjárást Afganisztán belseje felé. (The Print)