Kilép egy horvát párt az európai néppártból, mert nem bírja tovább Orbánékkal egy fedél alatt

Az Európai Néppárt (EPP) egyik horvát tagja, a HSS (Horvát Parasztpárt) vezetése vasárnap úgy döntött, hogy kilépnek az EPP-ből.

A párt honlapján megjelent közleményük szerint  ez az EPP már nem az az EPP, amibe annak idején beléptek. Egyrészt zavarja őket, hogy "más EPP-s horvát pártok" véleményét veszik csak figyelembe. Itt nyilván a kormányzó HDZ befolyására gondolnak, amelynek ellenzékeként politizálnak otthon. 5 parlamenti képviselőjük van a 151 tagú horvát parlamentben.

A párt vezetői az indokok között azt is felsorolták, hogy nem akarnak azonos pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, Alexander Vucsiccsal és Antonio Tajanival, akiknek politikája már nem olyan, mint a régi néppárté volt. 

Külön kitértek arra, hogy Orbán Viktor köre sajtótermékeket vásárol fel, amelyek gyűlöletkeltő propagandát terjesztenek. 

Azzal is gondjuk van, ahogy a HDZ kezeli az INA ügyét, szerintük ez nem felel meg a nemzeti érdekeknek. (Az INA horvát energetikai cég 49 százalékban a Mol tulajdona, és a magyarországi cég bírja a menedzsment jogokat, amelyeket a horvát állam régóta próbál visszaszerezni.) A HSS szerint hazaárulással ért fel az INA átjátszása a magyarokhoz.

Úgy tűnik, hogy a párt az európai Zöldek csoportjához készül, legalábbis a Europe Elects blog erről számolt be. A februári felmérések szerint a HSS 4 százalékon áll. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.