Kilép egy horvát párt az európai néppártból, mert nem bírja tovább Orbánékkal egy fedél alatt

Az Európai Néppárt (EPP) egyik horvát tagja, a HSS (Horvát Parasztpárt) vezetése vasárnap úgy döntött, hogy kilépnek az EPP-ből.

A párt honlapján megjelent közleményük szerint  ez az EPP már nem az az EPP, amibe annak idején beléptek. Egyrészt zavarja őket, hogy "más EPP-s horvát pártok" véleményét veszik csak figyelembe. Itt nyilván a kormányzó HDZ befolyására gondolnak, amelynek ellenzékeként politizálnak otthon. 5 parlamenti képviselőjük van a 151 tagú horvát parlamentben.

A párt vezetői az indokok között azt is felsorolták, hogy nem akarnak azonos pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, Alexander Vucsiccsal és Antonio Tajanival, akiknek politikája már nem olyan, mint a régi néppárté volt. 

Külön kitértek arra, hogy Orbán Viktor köre sajtótermékeket vásárol fel, amelyek gyűlöletkeltő propagandát terjesztenek. 

Azzal is gondjuk van, ahogy a HDZ kezeli az INA ügyét, szerintük ez nem felel meg a nemzeti érdekeknek. (Az INA horvát energetikai cég 49 százalékban a Mol tulajdona, és a magyarországi cég bírja a menedzsment jogokat, amelyeket a horvát állam régóta próbál visszaszerezni.) A HSS szerint hazaárulással ért fel az INA átjátszása a magyarokhoz.

Úgy tűnik, hogy a párt az európai Zöldek csoportjához készül, legalábbis a Europe Elects blog erről számolt be. A februári felmérések szerint a HSS 4 százalékon áll. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.