Kitört a harc a segélyekért Venezuela határain, többen meghaltak

2019 február 24., vasárnap 10:23
347

Halálos összecsapások történtek szombaton Venezuela határmenti településein, ahol helyiek megpróbálták bejuttatni az országba azokat a külföldi segélyszállítmányokat, amelyeknek az országba hozatalát blokkolta a venezuelai kormány.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Nicolás Maduro elnök pénteken elrendelte Venezuela brazíliai és kolumbiai határátkelőinek lezárását, mondván, hogy a két szomszédos ország csak provokálni akar azzal, hogy határvárosaikban segélyeket halmoznak fel, a segély pedig amúgy is csak csel egy amerikai katonai beavatkozást előkészítésére. A segélyszállítmányok országba juttatását az ellenzéki vezetője, a magát ideiglenesen elnöknek kikiáltó Juan Guaidó szorgalmazta.

Illusztráció: Luis Robayo/AFP

Szombaton civilek, tüntetők jelentek meg a lezárt határátkelőknél, hogy maguk hozzák be az országba az élelmet és gyógyszert tartalmazó segélycsomagokat. A venezuelai biztonsági erők azonban könnygázzal és gumilövedékekkel sorozták meg őket, mire ők kövek és Molotov-koktélok dobálásával válaszoltak.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Helyi civil szervezetek szerint az összecsapások során szombaton legalább két ember meghalt, köztük egy 14 éves fiú, akit a brazil határ közelében lőttek le. Ketten pénteken veszítették életüket.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A szomszédos Kolumbia kormánya szerint a határmenti összecsapásokban közel 300-an sérültek meg. Helyi újságírók szerint többen is megvakultak.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Érkeztek híradások arról is, hogy segélycsomagot szállító autókat gyújtottak fel.

Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Szntén a kolumbiai kormány szerint legkevesebb 60 katona dezertált a venezuelai hadseregből. A hadsereg nagy része azonban még mindig lojális Maduro elnökhöz.

Dezertáló katonák a kolumbiai határon Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A venezuelai elnök továbbra sem ismeri el Guadiót az ország elnökeként, és amerikai bábunak tartja. Egy caracasi felvonuláson azt üzente Donald Trump amerikai elnöknek, hogy vegye le a kezét az országról. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt