Kitört a harc a segélyekért Venezuela határain, többen meghaltak

külföld
2019 február 24., 10:23
comments 341

Halálos összecsapások történtek szombaton Venezuela határmenti településein, ahol helyiek megpróbálták bejuttatni az országba azokat a külföldi segélyszállítmányokat, amelyeknek az országba hozatalát blokkolta a venezuelai kormány.

photo_camera Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Nicolás Maduro elnök pénteken elrendelte Venezuela brazíliai és kolumbiai határátkelőinek lezárását, mondván, hogy a két szomszédos ország csak provokálni akar azzal, hogy határvárosaikban segélyeket halmoznak fel, a segély pedig amúgy is csak csel egy amerikai katonai beavatkozást előkészítésére. A segélyszállítmányok országba juttatását az ellenzéki vezetője, a magát ideiglenesen elnöknek kikiáltó Juan Guaidó szorgalmazta.

Venezuelai tüntető a rohamrendőrök előtt a kolumbiai határnál 2019. február 23-án.
photo_camera Illusztráció: Luis Robayo/AFP

Szombaton civilek, tüntetők jelentek meg a lezárt határátkelőknél, hogy maguk hozzák be az országba az élelmet és gyógyszert tartalmazó segélycsomagokat. A venezuelai biztonsági erők azonban könnygázzal és gumilövedékekkel sorozták meg őket, mire ők kövek és Molotov-koktélok dobálásával válaszoltak.

photo_camera Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Helyi civil szervezetek szerint az összecsapások során szombaton legalább két ember meghalt, köztük egy 14 éves fiú, akit a brazil határ közelében lőttek le. Ketten pénteken veszítették életüket.

photo_camera Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A szomszédos Kolumbia kormánya szerint a határmenti összecsapásokban közel 300-an sérültek meg. Helyi újságírók szerint többen is megvakultak.

photo_camera Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Érkeztek híradások arról is, hogy segélycsomagot szállító autókat gyújtottak fel.

photo_camera Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Szntén a kolumbiai kormány szerint legkevesebb 60 katona dezertált a venezuelai hadseregből. A hadsereg nagy része azonban még mindig lojális Maduro elnökhöz.

photo_camera Dezertáló katonák a kolumbiai határon Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A venezuelai elnök továbbra sem ismeri el Guadiót az ország elnökeként, és amerikai bábunak tartja. Egy caracasi felvonuláson azt üzente Donald Trump amerikai elnöknek, hogy vegye le a kezét az országról. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.