Kitört a harc a segélyekért Venezuela határain, többen meghaltak

Halálos összecsapások történtek szombaton Venezuela határmenti településein, ahol helyiek megpróbálták bejuttatni az országba azokat a külföldi segélyszállítmányokat, amelyeknek az országba hozatalát blokkolta a venezuelai kormány.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Nicolás Maduro elnök pénteken elrendelte Venezuela brazíliai és kolumbiai határátkelőinek lezárását, mondván, hogy a két szomszédos ország csak provokálni akar azzal, hogy határvárosaikban segélyeket halmoznak fel, a segély pedig amúgy is csak csel egy amerikai katonai beavatkozást előkészítésére. A segélyszállítmányok országba juttatását az ellenzéki vezetője, a magát ideiglenesen elnöknek kikiáltó Juan Guaidó szorgalmazta.

Fotó: LUIS ROBAYO/AFP

Szombaton civilek, tüntetők jelentek meg a lezárt határátkelőknél, hogy maguk hozzák be az országba az élelmet és gyógyszert tartalmazó segélycsomagokat. A venezuelai biztonsági erők azonban könnygázzal és gumilövedékekkel sorozták meg őket, mire ők kövek és Molotov-koktélok dobálásával válaszoltak.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Helyi civil szervezetek szerint az összecsapások során szombaton legalább két ember meghalt, köztük egy 14 éves fiú, akit a brazil határ közelében lőttek le. Ketten pénteken veszítették életüket.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A szomszédos Kolumbia kormánya szerint a határmenti összecsapásokban közel 300-an sérültek meg. Helyi újságírók szerint többen is megvakultak.

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

Érkeztek híradások arról is, hogy segélycsomagot szállító autókat gyújtottak fel.

Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Szntén a kolumbiai kormány szerint legkevesebb 60 katona dezertált a venezuelai hadseregből. A hadsereg nagy része azonban még mindig lojális Maduro elnökhöz.

Dezertáló katonák a kolumbiai határonFotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A venezuelai elnök továbbra sem ismeri el Guadiót az ország elnökeként, és amerikai bábunak tartja. Egy caracasi felvonuláson azt üzente Donald Trump amerikai elnöknek, hogy vegye le a kezét az országról. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.