A brit Munkáspárt támogatna egy újabb népszavazást a brexitről

eu
2019 február 25., 20:00
comments 99

A brit Munkáspárt hétfőn bejelentette, hogy támogatna egy újabb népszavazási kezdeményezést a brit EU-tagságról.

Ez komoly fordulat, mivel a legnagyobb brit ellenzéki erő eddigi brexit-politikájának nem volt központi eleme az újabb népszavazás, sőt Jeremy Corbyn, a párt vezetője korábban rendre azt mondta: a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás eredményét kell teljesíteni.

De Corbyn a Labour alsóházi képviselőinek következő, zártkörű ülésén a párt által hétfő este kiadott közlemény szerint kijelenti majd, hogy a Munkáspárt felsorakozna egy olyan parlamenti indítvány mögé, aminek a célja az újabb EU-népszavazás kiírása, vagy akár maga is beterjeszthet egy ilyen kezdeményezést az alsóház elé, megakadályozandó, hogy a kormányzó Konzervatív Párt egy esetleges rendezetlen, megállapodás nélküli Brexitbe „kényszerítse bele az országot”.

Jeremy Corbyn 2015. szeptember 29-én
photo_camera Jeremy Corbyn 2015. szeptember 29-én Fotó: Leon Neal/AFP

A Munkáspárt szóvivője nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy pontosan milyen kérdés szerepelne a Labour által támogatandó referendum szavazólapján, így azt sem közölte, hogy a párt újra feltenné-e a választóknak a 2016-os népszavazás kérdését, vagyis azt, hogy az Egyesült Királyság maradjon-e tagja az EU-nak, vagy lépjen ki. (A 2016 júniusában tartott népszavazás szavazólapján ez a kérdés szerepelt, és a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre szavazott.)

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány Brexit-ügyi miniszterjelöltje viszont már a Labour tavaly őszi éves kongresszusán tartott felszólalásában egyértelműen azt mondta: ha újabb népszavazás lesz, nem lehet kizárni a választható lehetőségek közül a bennmaradást az EU-ban.

Jeremy Corbyn a kongresszus óta eltelt időszakban sem tanúsított lelkesedést az újabb referendum iránt, de a mostani fordulat közvetlen előzményeként, a múlt hét elején 8 képviselő kilépett a Munkáspárt alsóházi frakciójából, elsősorban éppen azzal az indokkal, hogy Corbyn nem volt hajlandó elkötelezni magát a brit EU-tagságról tartandó újabb népszavazás mellett.

A 8 volt Labour-képviselőhöz azóta a Konzervatív Pártból is csatlakozott 3, mondván: nem tudják támogatni Theresa May konzervatív miniszterelnök Brexit-politikáját, mindenekelőtt azt, hogy nem hajlandó kizárni a megállapodás nélküli kilépést.

A 11 volt Labour- és tory képviselő The Independent Group néven független frakciócsoportot alakított. Az új alsóházi formáció egyik vezéregyénisége, Chuka Umunna volt munkáspárti képviselő nem zárta ki, hogy a csoport még az idén önálló centrista politikai párttá alakul.

A Munkáspárt hétfő este, az újabb népszavazás támogatásának deklarálása mellett bejelentette azt is, hogy a héten törvényjavaslatot terjeszt be, aminek értelmében az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése esetén is átfogó vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, és szoros szabályozási megfelelést tartana fenn az EU egységes belső piacával. A konzervatív párti kormány az EU vámuniójából és egységes belső piacáról is ki akar lépni, Theresa May miniszterelnök pedig rendre határozottan elveti az újabb EU-népszavazás gondolatát.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.