A CDU az Iszlám Állam tagjaitól elvenné a kettős állampolgárságot

2019 február 25., hétfő 17:45
83

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormánypárt megfosztaná a német állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet azon tagjait, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a párt testületeinek hétfői ülése után azt mondta, a koalíciós szerződés tartalmaz egy erre vonatkozó megállapodást.

A CDU nagykoalícióban kormányoz a német Szociáldemokrata Párttal (SPD), Ziemiak azt mondta, elvárják a koalíciós partner szociáldemokraták igazságügyi miniszterétől, Katarina Barleytől, hogy a lehető leghamarabb megteremtse annak a jogi alapját, hogy a kettős állampolgár dzsihadistákat megfoszthassák a német állampolgárságuktól.

Ziemiak szerint az igazságügyi miniszter már hónapok óta hanyagol egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, amit a CDU vezette német belügyminisztérium terjesztett elő. Ezeknek az embereknek a visszatérése nemzetbiztonsági kérdés Németországnak – mondta.

Paul Ziemiak Fotó: Henning Kaiser/dpa/AFP

A kettős állampolgárok csak kb. harmadát teszik ki azoknak a németeknek, akik Irakban vagy Szíriában csatlakoztak az ISIS-hez. Ziemiak elmondta, hogy a német alkotmány értelmében vissza kell fogadni azokat az iszlamistákat, akik csak német állampolgársággal rendelkeznek.

Donald Trump amerikai elnök a február 16-i Twitter-üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy az USA támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet kezére került szélsőségeseket elengedik, ha a származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza, és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

A német hatóságok adatai szerint 2013 óta több mint 1000 ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt