A kormány három év alatt 10 milliárd forintot költ kárpátaljai magyar iskolák fejlesztésére

2019 február 25., hétfő 20:32
146

A kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programja meg a nemzeti jelentőségű vajdasági magyar intézmények programjainak és elkezdett beruházásainak megvalósításához szükséges forrás biztosításáról döntött a kormány. Az ezekről szóló kormányhatározatok a Magyar Közlönyben jelentek meg.

A kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programjával kapcsolatos határozatban rögzítették: a kormány egyetért, hogy kiemelten fontos a kárpátaljai magyar nyelvű intézményes oktatási rendszer megőrzése, ezáltal a magyar anyanyelvi oktatás biztosítása Kárpátalján.

Ezért a miniszterelnök általános helyettesének, Semjén Zsoltnak kell gondoskodnia a feladatok megvalósításáról, amikre az idén 3 milliárd 560 millió forintot, jövőre 3 milliárd 510 millió forintot, 2021-ben 3 milliárd 15 millió forintot kell biztosítani a költségvetésben.

Brenzovics László (b), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke Orbán Viktorral a Fidesz budapesti székházában, 2017. március 31-én. Fotó: Kertész Gábor/Fidesz/MTI

A nemzeti jelentőségű vajdasági magyar intézmények programjaira és az elkezdett beruházások finanszírozására az idén 1 milliárd 620 forintot kell biztosítani, 2020-tól pedig beépülő jelleggel 360 milliós forrásnak kell rendelkezésre állni a költségvetésben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt