A kormány három év alatt 10 milliárd forintot költ kárpátaljai magyar iskolák fejlesztésére

POLITIKA
2019 február 25., 20:32
comments 145

A kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programja meg a nemzeti jelentőségű vajdasági magyar intézmények programjainak és elkezdett beruházásainak megvalósításához szükséges forrás biztosításáról döntött a kormány. Az ezekről szóló kormányhatározatok a Magyar Közlönyben jelentek meg.

A kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programjával kapcsolatos határozatban rögzítették: a kormány egyetért, hogy kiemelten fontos a kárpátaljai magyar nyelvű intézményes oktatási rendszer megőrzése, ezáltal a magyar anyanyelvi oktatás biztosítása Kárpátalján.

Ezért a miniszterelnök általános helyettesének, Semjén Zsoltnak kell gondoskodnia a feladatok megvalósításáról, amikre az idén 3 milliárd 560 millió forintot, jövőre 3 milliárd 510 millió forintot, 2021-ben 3 milliárd 15 millió forintot kell biztosítani a költségvetésben.

photo_camera Brenzovics László (b), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke Orbán Viktorral a Fidesz budapesti székházában, 2017. március 31-én. Fotó: Kertész Gábor/Fidesz/MTI

A nemzeti jelentőségű vajdasági magyar intézmények programjaira és az elkezdett beruházások finanszírozására az idén 1 milliárd 620 forintot kell biztosítani, 2020-tól pedig beépülő jelleggel 360 milliós forrásnak kell rendelkezésre állni a költségvetésben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.