Az ukrán győztes az oroszokkal szembeni politikai botrány miatt nem utazhat ki az Eurovíziós Dalfesztiválra

popzene
2019 február 25., 19:42
comments 81

Nem képviselheti Ukrajnát az idén Tel-Avivban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon az országos versenyen első helyen végzett énekesnő, MARUV – közölte az ukrán nemzeti televízió- és rádió műsorszolgáltató társaság (NOTU).

A NOTU közleménye szerint az énekesnővel folytatott megbeszélésükön nem találtak közösen elfogadható megoldást arra, miként képviselhetné Ukrajnát a nemzetközi versenyen. A műsorszolgáltató kiemelte, hogy a dalfesztivál egyik fő alapelve a politikamentesség.

„De a helyzet, ami az idei hazai válogató körül kialakult, az átpolitizáltság jeleit hordozza. A társadalmi visszhang, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország beavatkozása az információs rendszerekbe gyakorlatilag oda vezettek, hogy a verseny eredménye átpolitizálódott” – áll a NOTU közleményében.

MARUV a 2019. február 23-i döntőben.
photo_camera MARUV a 2019. február 23-i döntőben. Fotó: STR/NurPhoto

A MARUV (eredeti nevén Anna Korszun) körüli botrányt az váltotta ki, hogy a tervek szerint idén áprilisban fellép Moszkvában és Szentpéterváron. Amikor kiderült, hogy emiatt veszélybe kerülhet az eurovíziós fellépése Izraelben, a Facebookon közölte, hogy kész lemondani oroszországi fellépéseit.

De később az is kiderült, hogy a dal szerzői joga, amivel a hazáját képviselte volna a dalfesztiválon, az orosz Warner Music Russia cégé, amivel már leszerződött egy szólókoncertre április 6-ra Moszkvába. A NOTU viszont csak azzal a feltétellel kötött volna vele szerződést arról, hogy ő képviselje Ukrajnát Tel-Avivban az Eurovíziós Dalfesztiválon, ha lemond minden oroszországi fellépéséről.

A győztes énekesnő a múlt vasárnapi döntőt közönségszavazatokkal nyerte meg, emiatt felvetődött a gyanú, hogy manipuláltak az SMS-ekkel.

A verseny második helyezettje a Freedom Jazz nevű énekes trió lett, de még nem tudni, hogy ők lépnek-e MARUV helyére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.