Két nap alatt több mint 150 venezuelai katona szökött át Kolumbiába

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több mint százötven katona dezertált a venezuelai fegyveres erőktől és menekült Kolumbiába az utóbbi két nap során - közölte a kolumbiai migrációs hivatal helyi idő szerint vasárnap.

A közlemény szerint az utóbbi 48 órában 156 katona szökött át Kolumbiába.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök és az önmagát ideiglenes elnöknek kikiáltó Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott törvényhozás házelnöke között.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek.

A politikai belharc egyik színtere a nemzetközi segélyek küldése és bejuttatása a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő dél-amerikai országba. Guaidó az Egyesült Államok által tett szert segélyszállítmányokra, amelyek a venezuelai-kolumbiai határon vesztegelnek, mivel a Maduróhoz hűséges hadsereg barikádot emelt a Venezuelába vezető határátkelőn. Guaidó február 23-án, szombaton próbálta bevitetni a segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. Ennek következményeként összecsapások törtek ki a segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között. Sajtójelentések szerint az összecsapásokban több százan megsebesültek, és legalább négyen meghaltak.

A venezuelai katonák szombaton kezdtek dezertálni. A Maduro-kormányzat aznap lezárta a kolumbiai határt.

Guaidó a meghiúsult humanitárius akciót követően kegyetlenkedéssel vádolta Madurót, aki szerinte „éhezők és betegek szeme láttára égetett el élelmiszert, illetve orvosságot”. Azt is bejelentette, hogy hétfőn találkozni készül Bogotában Mike Pence amerikai alelnökkel, hogy egyeztessenek, és „minden lehetőséget nyitva tartsanak” a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében.

„Az ellenzék államcsínye kudarcot vallott” - hangoztatta Maduro, aki Guaidót bohócnak és az amerikai imperializmus dróton rángatott bábujának nevezte. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.