Lemondott Irán külügyminisztere

Lemondott a tisztségéről Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, aki a döntését az Instagramon jelentette be.

„Bocsánatot kérek minden hibámért, amit az utóbbi években külügyminiszterként követtem el. Köszönettel tartozom az iráni nemzetnek és a hivatali tisztségviselőknek”

– írta, elnézést kérve, amiért nem képes folytatni szolgálatát. Zaríf a döntését nem indokolta.

Az IRNA iráni hírügynökség Abbász Múszavi külügyi szóvivőre hivatkozva erősítette meg a miniszter lemondását.

Balra Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, jobbra Hasszán Rohani iráni elnök.Fotó: AFP

Zaríf 2013 augusztusától vezette az iráni külügyminisztériumot, és oroszlánrésze volt az Irán nukleáris programját korlátozó, 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodás létrejöttében. Ő vezette az iráni tárgyalódelegációt az ún. P5+1 csoporttal (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával, vagyis az USA-val, Kínával, Oroszországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal) folytatott tárgyalásokon.

De miután Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és visszaállította az addig felfüggesztett amerikai szankciókat Iránnal szemben, Zaríf a Nyugat-ellenes iráni keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került.

A Tasznim félhivatalos hírügynökség közölte, hogy „néhány forrás megerősítette a tárcavezető lemondását”, de egyelőre nem világos, hogy a reformerként számon tartott Hasszán Rohani iráni elnök elfogadja-e azt. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.