Tengeralattjáróról kilőtt robotrepülőt tesztelt Irán

külföld
2019 február 25., 04:13
comments 26

Tengeralattjáróról kilőtt robotrepülőgépet tesztelt sikeresen Irán egy haditengerészeti gyakorlat során a Hormuzi-szorosban vasárnap - jelentette az iráni állami média.

Az IRNA hírügynökség közlése szerint a hadgyakorlat harmadik napján sikeres kilövést hajtott végre egy robotrepülőgéppel egy Hadír osztályú tengeralattjáró. 

A hírügynökség hozzátette: az iszlám köztársaság másik két tengeralattjárója, a Tarek és a Fatih is rendelkezik ugyanazzal az elhárító képességgel, mint a Hadír.

A három napig tartó hadgyakorlatban a Hormuzi-szorostól az Indiai-óceánig terjedő térségen több mint 100 hajó vett részt.

Eközben az iráni Forradalmi Gárda légi osztagának vezetője, Amirali Hadzsizádeh közölte: hatóságok tudomására jutott, hogy ellenséges erők megpróbálták szabotálni az ország rakétaprogramját, de ártalmatlanították őket - jelentette a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség. A parancsnok közlése szerint a szabotőrök a rakétaalkatrészeket próbáltak megrongálni, hogy a fegyverek kilövésük után a levegőben felrobbanjanak. Mindazonáltal nem jártak sikerrel, mert a gárda számított ezekre a kísérletekre - tette hozzá.

Teherán korábban azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a Perzsa-öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot. Ennek előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan kiléptette országát az iráni atomprogram korlátozását szolgáló, 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe léptette azokat a szankciókat, amelyeket az atomalku életbe lépésével oldott fel az előző elnöki adminisztráció. Washington ezt azzal indokolta, hogy Teherán finanszírozza a terrorizmust és a közel-keleti térség destabilizációjára törekszik. Tavaly novemberben lépett életbe a visszaállított szankciók másik fele, amely egyebek közt az iráni olajexportot embargóval sújtja.

Irán állítása szerint rakétaprogramja tisztán védelmi célú. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.