Már el is kezdtek elszivárogni az elfogott nyugati ISIS-harcosok

külföld
2019 február 26., 13:06
comments 112

Ahogy arról mai hosszú cikkünkben írtunk, amennyiben a nyugati országok nem veszik át sürgősen a helyi kurd fegyveresektől az Iszlám Állam elleni harcokban elfogott állampolgáraikat, fennáll a veszélye annak, hogy ezek egyszerűen felszívódjanak a kelet-szírai sivatagban.

A brit Telegraph pedig most már szállított is egy konkrét példát egy olyan brit ISIS-harcosról, aki sokáig fogoly volt, most viszont már senki sem tudja, hol lehet. 

Shabazz Suleman 2015-ben szökött át Törökországból a kalifátusba, majd 2017-ben megpróbált visszaszökni Törökországba, de a határon elkapták, és azóta a kurdok tartották fogva. A kurdok 2019 januárjában végül bíróság elé is állították, de mivel semmit nem tudtak rábizonyítani annak ellenére sem, hogy beismerte, hogy csatlakozott egy terrorszervezethez, felmentették és szabadon engedték.

Tartózkodási helye azóta ismeretlen. Suleman 2017-ben kurd fogságból több interjút is adott a brit sajtónak, és akkor arról beszélt, hogy megbánta, hogy az ISIS-hez csatlakozott, és igyekezett számítógépes játékokkal múlatni az időt, de arról nincs információ, hogy most mi lehet a szándéka.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.