Szerbia négy újabb MiG-29-es vadászgépet szerzett Fehéroroszországtól

2019 február 26., kedd 8:44
57

Szerbia újabb négy MiG-29-es vadászgépet kapott Fehéroroszországtól, így tovább növelte az orosz gyártmányú gépekből álló flottáját. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter hétfőn azért utazott Fehéroroszországba, hogy átvegye a gépeket, amelyek a javítási munkálatok után állhatnak hadrendbe. 

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A miniszter szerint ezzel a négy géppel Szerbiának jelentősen megnő a katonai ereje. Úgy értékelte, hogy ilyen mértékű megújulásra az utóbbi majdnem harminc évben, a délszláv háborúk óta nem volt példa. Az 1999-es NATO-bombázások miatt a szerb légierő nagy része is megsemmisült. A felújítási munkálatok után a nyugat-balkáni országnak 14 működőképes MiG-29-es vadászgépe lesz. „Szerbia ege újra biztonságos, szabad és független lesz” - hangsúlyozta a miniszter.

Belgrád a közelmúltban kapott hat MiG-29-est Moszkvától, amelyeknek szintén csak a javítási költségeit kellett a szerb félnek állnia. Emellett a közeljövőben várhatóan 60 páncélozott járművet, légvédelmi rendszert és harci helikoptert is kaphat Szerbia Oroszországtól. 

Moszkva ezekkel az intézkedésekkel szeretné tovább erősíteni a befolyását a Balkánon, abban a térségben, ahol egyre több ország csatlakozik a NATO-hoz. hivatalosan Szerbia. A várakozások szerint 2020-ban Észak-Macedónia is a nyugati katonai tömb tagjává válik. 

A környező országok közül Horvátországgal folyik valamifajta fegyverkezési verseny, ám az EU- és NATO-tag Zágráb a tervek ellenére, Washington tiltakozása miatt nem tudott 12 F-16-os vadászgépet vásárolni Izraeltől. (Time/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt