48 magyar is jogosult a Hitler-nyugdíjra

Tbg
Történelem
2019 február 27., 06:29
comments 336

„A Waffen-SS 48 magyar tagja ma is kiegészítő juttatást kap Németországtól” - írja a Blikk a német Bild cikke alapján, amely szerint világszerte még mindig 1886-an részesülnek ilyen juttatásban.

A nyugdíj 139 ezer és 408 ezer forint között mozog, miközben egy munkaszolgálatos 50 eurónyi, azaz kb. 16 ezer forintos juttatást kaphat Németországtól.

A Hitler-nyugdíjak körüli botrány néhány napja robbant, amikor belga képviselők felszólították a kormányt, hogy akadályozza meg, hogy továbbra is járadékot kapjanak Németországtól azok az állampolgáraik, akik a második világháború idején kollaboráltak a nácikkal.

Azt azonban már nem nagyon lehet tisztázni, hogy a járandoságban részesülők hithű nácik voltak, vagy az 1944-től már rendszeres kényszersorozások áldozatai, hívta fel a figyelmet Marchut Réka, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa. (Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.