Hiába mondja ki az Alaptörvény, jogi úton nehéz érvényt szerezni a tiszta levegőnek Budapesten

Több 444 videó?
Szeretném

„ Adva van egy alaptörvényi rendelkezés, miszerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. Erre a jogra magasról tesz a kormányzat, és különösen a Fővárosi Közgyűlés, ami nemcsak hogy elégtelen szabályokat alkot, de még folyamatosan gyengíti is azokat, és nem sok mindent tesz a betartatásukért. Ennek hatására kialakul az a helyzet, hogy a budapestiek egészséges környezethez való joga annyira nem érvényesül, hogy évente ezrek esnek áldozatul a PM 2.5 szennyezésnek” - írja a Kellemetlen Igazságok blog.

Az írás szerzője arra kereste a válasz, vajon egészen pontosan mit jelent az a magyar Alaptörvényben szereplő mondat, miszerint „Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.”

A szerző ezek után végigveszi, hogy a magyar gyakorlatban, azaz a levegőminőség javítását szolgáló szabályozásban - minisztériumi rendelettől önkormányzatiig - ez az alaptörvényi rendelkezés hogyan érvényesül, érdemben például miért nem javul a budapesti légszennyezettség mértéke.

Mint írásában megállapítja, hiába az Alaptörvény „a legerősebb törvény” a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt években úgy tudta gyengíteni saját szmogriadó rendeletét is, hogy azt még bíróságon sem igen lehet megtámadni.

Évente becslések szerint 1500-an halnak meg a rossz levegő miatt a fővárosban. (KI)