Több milliós kártérítést ítéltek meg Szert Boglárkának, akit a véleménye miatt rúgtak ki az Antall József Tudásközponttól

2019 február 27., szerda 19:08
169

A közpénzből működő Antall József Tudásközpontnak 5,6 millió forint kártérítést kell fizetnie Szert Boglárkának, akit azért rúgtak ki az intézménytől 2017-ben, mert kiállt egy munkatársa mellett, akit felelősségre akartak vonni, amiért lájkolta a Momentum olimpia elleni aláírásgyűjtéséről szóló posztokat Facebookon. Az intézménynek a perköltséget is meg kell fizetnie. 

Szert Boglárka jogász beszél a Tanítanék mozgalom tüntetésén Fotó: Botos Tamás/444

Szert Boglárka azért indította, mert szerinte megtorlásként bocsátották el. Szert elmondása szerint a fiatal munkatársát, egy huszonéves nőt azzal vonta felelősségre Antall Péter, az AJTK vezetője, hogy „gyere, Editke, megpofozgatlak, mit csináltál tegnap?”. Mindezt azért, mert a nő szimpátiáját fejezte ki az olimpiaellenes mozgalommal. Antall József miniszterelnök fia, az intézményt vezető Antall Péter egy zárt csoportban külön felhívta a munkatársak figyelmét, hogy ne lájkoljanak olyan posztokat, amik az olimpiát támadják, hiszen a Miniszterelnökségtől kapják a pénzt. 

Az Index beszámolója szerint Antall Péter a bírósági nyilatkozataival gyakorlatilag elismerte: ezt a munkahelyi konfliktust a menesztéssel gondolta lezárni. 

Ugyanakkor a másodfokú bíróság arra jutott, hogy az ügyben nem megtorlás történt, hanem csak joggal való visszaélés. Ezzel kapcsolatban a bíróság megjegyezte, hogy
Antall Péter sajtónak tett nyilatkozatai is azt igazolják, hogy az átszervezés nem a felmondás tényleges indoka volt, hanem egy olyan indok, amit azért határozott el a munkáltató, mert a felperes véleménynyilvánításának módját és mértékét kifogásolta”.

Ennek értelmében Antalléknak csak az elmaradt fizetés miatti 5,6 milliós kártérítési kötelezettségüknek kell eleget tenniük, de mivel nem történt diszkriminációs sérelem, ezért sérelemdíjat nem kell fizetniük. Az ítélet jogerős, vagyis Szert Boglárkát jogellenesen rúgták ki munkahelyéről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt