Újra megvizsgálják Steven Avery ügyét

Kisebb győzelmet ért el a Making a Murderer című dokumentumfilm-sorozat főszereplője, a gyilkosságért döbbenetes eljárásban életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Steven Avery.

Steven Avery, akit a Making a Murderer című dokumentumfilm tett világhírűvé, amikor 2007-ben vitatott módon elítélték a gyilkossági ügyben.Fotó: Netflix/Making a Murderer

Egy wisconsini bíróság újra meg fogja vizsgálni a férfi ügyét, miután megnyert egy fellebbezést az otthona közelében lévő kavicsbányában talált emberi csontok alapján. A férfi ügyvédei azt állítják, a csontokat nem vetették alá DNS-tesztnek, és átadták a meggyilkolt Theresa Halbach családjának, ami az állami törvény megsértése.

A Making a Murderer első évada utána a másodikban is bemutatták több bizonyítékról, miért nem támasztják alá Avery bűnösségét, de a film azzal zárult, hogy a bíróság így sem volt hajlandó újratárgyalni az ügyet.

Kathleen Zellner sztárügyvéd, aki a világhírűvé vált férfi védelmét elvállalta, azt mondta, a csontok visszaszerzése azt jelentheti, hogy egy potenciálisan perdöntő bizonyítékot visszatartottak a további vizsgálatok alól. Ha a kavicsbányában talált csontok tényleg az áldozathoz tartoznak, az alááshatja a vád elméletét, ami szerint a nőt Avery birtokán ölték meg.

Ezután be lehet nyújtani a csontokkal kapcsolatos újabb bizonyítékokat. Az ügyet visszaviszik a körzeti bírósághoz, ami meghallgatást is kezdeményezhet. Új eljárást rendelhetnek el, vagy ha nem, visszautalhatják az ügyet a fellebbviteli bíróságnak, ami újra visszadobhatja az ügyet, de új tárgyalást is elrendelhet.

Avery egyébként a letartóztatása előtt már ült egyszer 18 évet ártatlanul. Azután vették elő a hatóságok újra, hogy gigantikus kártérítési pert indított az állam ellen.

Mellette az értelmileg hátrányos helyzetű unokaöccse, Brendan Dassey is életfogytiglani börtönbüntetést kapott gyilkosság vádjával. (Newsweek)