Újra megvizsgálják Steven Avery ügyét

bűnügy
2019 február 27., 06:21
comments 36

Kisebb győzelmet ért el a Making a Murderer című dokumentumfilm-sorozat főszereplője, a gyilkosságért döbbenetes eljárásban életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Steven Avery.

Steven Avery – akit a Making a Murderer című dokumentumfilm tett világhírűvé –, amikor 2007-ben vitatott módon elítélték egy gyilkossági ügyben. Mostanra minden jogorvoslati lehetőséggel élt, a wisconsini legfelsőbb bíróság az ő, méltányos tárgyalásra irányuló kérelmeit is elutasította.
photo_camera Steven Avery, akit a Making a Murderer című dokumentumfilm tett világhírűvé, amikor 2007-ben vitatott módon elítélték a gyilkossági ügyben. Fotó: Netflix/Making a Murderer

Egy wisconsini bíróság újra meg fogja vizsgálni a férfi ügyét, miután megnyert egy fellebbezést az otthona közelében lévő kavicsbányában talált emberi csontok alapján. A férfi ügyvédei azt állítják, a csontokat nem vetették alá DNS-tesztnek, és átadták a meggyilkolt Theresa Halbach családjának, ami az állami törvény megsértése.

A Making a Murderer első évada utána a másodikban is bemutatták több bizonyítékról, miért nem támasztják alá Avery bűnösségét, de a film azzal zárult, hogy a bíróság így sem volt hajlandó újratárgyalni az ügyet.

Kathleen Zellner sztárügyvéd, aki a világhírűvé vált férfi védelmét elvállalta, azt mondta, a csontok visszaszerzése azt jelentheti, hogy egy potenciálisan perdöntő bizonyítékot visszatartottak a további vizsgálatok alól. Ha a kavicsbányában talált csontok tényleg az áldozathoz tartoznak, az alááshatja a vád elméletét, ami szerint a nőt Avery birtokán ölték meg.

Ezután be lehet nyújtani a csontokkal kapcsolatos újabb bizonyítékokat. Az ügyet visszaviszik a körzeti bírósághoz, ami meghallgatást is kezdeményezhet. Új eljárást rendelhetnek el, vagy ha nem, visszautalhatják az ügyet a fellebbviteli bíróságnak, ami újra visszadobhatja az ügyet, de új tárgyalást is elrendelhet.

Avery egyébként a letartóztatása előtt már ült egyszer 18 évet ártatlanul. Azután vették elő a hatóságok újra, hogy gigantikus kártérítési pert indított az állam ellen.

Mellette az értelmileg hátrányos helyzetű unokaöccse, Brendan Dassey is életfogytiglani börtönbüntetést kapott gyilkosság vádjával. (Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.