Az EU emberi jogi különleges képviselőnek nevezte ki Eamon Gilmore-t

eu
2019 február 28., 18:01
comments 24

Az Európai Unió külügyi tanácsa emberi jogi különleges képviselővé nevezte ki Eamon Gilmore-t, korábbi ír miniszterelnök-helyettest, aki március 1-től tölti be a tisztségét, és a megbízatása 2 évre szól.

photo_camera Fotó: Raul Arboleda/AFP

Eamon Gilmore korábban Írország miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri tisztségét töltötte be, és ebben a minőségében kormányzati felelősséget viselt az ír-szigeti fegyveres konfliktus évtizedeit 1998-ban lezáró ún. nagypénteki megállapodás végrehajtásáért, beleértve annak legfontosabb emberi jogi rendelkezéseit is. 2015 októbere óta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a kolumbiai békefolyamatért felelős különmegbízottjaként tevékenykedett.

Az új különleges képviselő Sztávrosz Lambrinídisztől veszi át a hivatalt, akit 2012-ben neveztek ki az EU első emberi jogi különleges képviselőjévé.

Az emberi jogi különleges képviselőnek az a feladata, hogy erősítse az EU emberi jogi politikájának hatékonyságát. A különleges képviselő szorosan együttműködik az Európai Külügyi Szolgálattal, ami teljes körű támogatást biztosít a munkájához.

Az EU különleges képviselői az uniós szakpolitikákat és érdekeket mozdítják elő bizonyos térségekben és országokban, illetve az EU számára fontos vagy az EU érdekkörébe tartozó kérdésekkel foglalkoznak. Aktív szerepet vállalnak a béke, a stabilitás és a jogállamiság megszilárdítására irányuló törekvésekben. Az első uniós különleges képviselőket 1996-ban nevezték ki. Most 8 ilyen képviselő támogatja az EU külügyi és biztonságpolitikai munkáját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.