Az EU emberi jogi különleges képviselőnek nevezte ki Eamon Gilmore-t

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Unió külügyi tanácsa emberi jogi különleges képviselővé nevezte ki Eamon Gilmore-t, korábbi ír miniszterelnök-helyettest, aki március 1-től tölti be a tisztségét, és a megbízatása 2 évre szól.

Fotó: Raul Arboleda/AFP

Eamon Gilmore korábban Írország miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri tisztségét töltötte be, és ebben a minőségében kormányzati felelősséget viselt az ír-szigeti fegyveres konfliktus évtizedeit 1998-ban lezáró ún. nagypénteki megállapodás végrehajtásáért, beleértve annak legfontosabb emberi jogi rendelkezéseit is. 2015 októbere óta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a kolumbiai békefolyamatért felelős különmegbízottjaként tevékenykedett.

Az új különleges képviselő Sztávrosz Lambrinídisztől veszi át a hivatalt, akit 2012-ben neveztek ki az EU első emberi jogi különleges képviselőjévé.

Az emberi jogi különleges képviselőnek az a feladata, hogy erősítse az EU emberi jogi politikájának hatékonyságát. A különleges képviselő szorosan együttműködik az Európai Külügyi Szolgálattal, ami teljes körű támogatást biztosít a munkájához.

Az EU különleges képviselői az uniós szakpolitikákat és érdekeket mozdítják elő bizonyos térségekben és országokban, illetve az EU számára fontos vagy az EU érdekkörébe tartozó kérdésekkel foglalkoznak. Aktív szerepet vállalnak a béke, a stabilitás és a jogállamiság megszilárdítására irányuló törekvésekben. Az első uniós különleges képviselőket 1996-ban nevezték ki. Most 8 ilyen képviselő támogatja az EU külügyi és biztonságpolitikai munkáját. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.