Miután a Fidesz kisebbségbe került Szombathelyen, az ellenzék egyből átláthatóbbá tette az önkormányzatot

politika
2019 február 28., 19:21

Megváltoztak az erőviszonyok az eddig kormánypárti többségű szombathelyi közgyűlésben, ahol csütörtökön az ellenzék által javasolt ügyeket vették napirendre, viszont több olyan napirendi pontot elutasítottak, amit a polgármester javasolt.

A döntésekhez szükséges többséget eddig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával tudta biztosítani a várost irányító Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester, de az utóbbi hónapokban azonban annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy a csütörtöki közgyűlés első napirendi pontja éppen Molnár Miklós alpolgármester visszahívása lett volna, de azt az érintett és a Jobbik képviselőjének szavazatával az ellenzéki többség levette napirendről. (Amikor a fideszesek rájöttek, hogy kisebbségbe kerültek, tujával torlaszolták el a szombathelyi közgyűlés üléstermét.)

Az ellenzéki javaslatra napirendre vett témák között ilyenek szerepelnek:

  • a szervezeti és működési szabályzat módosítása,
  • az utak és a közvilágítás állapotának megvitatása,
  • a helyi nyilvánosság biztosítása érdekében önkormányzati lap indítása,
  • a Jobbik képviselőjének javaslatára a város üzemeltetésével foglalkozó önkormányzati cég, a Szova Zrt. igazgatójának leváltása.

A történtek előzménye, hogy Molnár Miklós még január elején megszavazta az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés napirendjét, és ezzel lehetővé tette, hogy az önkormányzati testület a Fidesz-KDNP-frakció távollétében elfogadja, hogy a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégeknél tiltsák meg a túlóratörvény alkalmazását. Közgyűlési határozat született arról is, hogy kérjék fel a város országgyűlési képviselőjét, a fideszes Hende Csabát arra, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, ami a jogszabály visszavonását jelentené.

Hende Csaba, Puskás Tivadar és egy hokis pingvin
photo_camera Hende Csaba, Puskás Tivadar és egy hokis pingvin Fotó: Hende Csaba/Facebook

A rendkívüli ülés után Puskás Tivadar és Hende Csaba is azt mondta, Molnár Miklós elárulta azt a jobboldali közösséget, aminek a mandátumát is köszönheti, és megszegte a Puskás Tivadarral az önkormányzati választás után kötött írásos megállapodását. Molnár Miklós visszautasította, hogy szerződésszegést vagy árulást követett vonna el, és bocsánatkérésre szólította fel a polgármestert. Puskás erre megvonta az alpolgármester összes hatáskörét, beleértve a költségvetés elkészítését és annak beterjesztését is.

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb témája a város 2019. évi költségvetésének megvitatása, de a napirend érdemi tárgyalásáig kora estig sem jutottak el, 19 óráig a 38 napirendi pontból csak hatot tárgyaltak meg.

Szavaztak arról az előterjesztésről, ami a képviselők információkhoz való hozzájutását kívánja megkönnyíteni a polgármesteri hivatalban, és döntöttek arról is, hogy a tisztségviselők heti programját ismét közöljék előre a sajtóval, illetve megtiltották, hogy az önkormányzat hivatalnokai köztisztviselőként részt vegyenek választási kampányeseményekben.

Az ellenzéki többség javaslatára elhatározták, hogy újraindítják a városi önkormányzat hetilapját, és leváltották a Szombathelyi Médiacentrum vezetőjét, Lovass Tibort és helyette március elsejétől, két évre, Halmágyi Miklóst, a Vas Népe volt főszerkesztőjét bízták meg az intézmény vezetésével. A vezetői kinevezés visszavonását a fideszesek felháborítónak tartották, többen „kommunista tempónak” nevezték azt, és azt mondták: Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke elismert szakember, akinek a pártatlanságát nem lehet megkérdőjelezni. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.