Miután a Fidesz kisebbségbe került Szombathelyen, az ellenzék egyből átláthatóbbá tette az önkormányzatot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megváltoztak az erőviszonyok az eddig kormánypárti többségű szombathelyi közgyűlésben, ahol csütörtökön az ellenzék által javasolt ügyeket vették napirendre, viszont több olyan napirendi pontot elutasítottak, amit a polgármester javasolt.

A döntésekhez szükséges többséget eddig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával tudta biztosítani a várost irányító Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester, de az utóbbi hónapokban azonban annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy a csütörtöki közgyűlés első napirendi pontja éppen Molnár Miklós alpolgármester visszahívása lett volna, de azt az érintett és a Jobbik képviselőjének szavazatával az ellenzéki többség levette napirendről. (Amikor a fideszesek rájöttek, hogy kisebbségbe kerültek, tujával torlaszolták el a szombathelyi közgyűlés üléstermét.)

Az ellenzéki javaslatra napirendre vett témák között ilyenek szerepelnek:

  • a szervezeti és működési szabályzat módosítása,
  • az utak és a közvilágítás állapotának megvitatása,
  • a helyi nyilvánosság biztosítása érdekében önkormányzati lap indítása,
  • a Jobbik képviselőjének javaslatára a város üzemeltetésével foglalkozó önkormányzati cég, a Szova Zrt. igazgatójának leváltása.

A történtek előzménye, hogy Molnár Miklós még január elején megszavazta az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés napirendjét, és ezzel lehetővé tette, hogy az önkormányzati testület a Fidesz-KDNP-frakció távollétében elfogadja, hogy a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégeknél tiltsák meg a túlóratörvény alkalmazását. Közgyűlési határozat született arról is, hogy kérjék fel a város országgyűlési képviselőjét, a fideszes Hende Csabát arra, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, ami a jogszabály visszavonását jelentené.

Hende Csaba, Puskás Tivadar és egy hokis pingvinFotó: Hende Csaba/Facebook

A rendkívüli ülés után Puskás Tivadar és Hende Csaba is azt mondta, Molnár Miklós elárulta azt a jobboldali közösséget, aminek a mandátumát is köszönheti, és megszegte a Puskás Tivadarral az önkormányzati választás után kötött írásos megállapodását. Molnár Miklós visszautasította, hogy szerződésszegést vagy árulást követett vonna el, és bocsánatkérésre szólította fel a polgármestert. Puskás erre megvonta az alpolgármester összes hatáskörét, beleértve a költségvetés elkészítését és annak beterjesztését is.

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb témája a város 2019. évi költségvetésének megvitatása, de a napirend érdemi tárgyalásáig kora estig sem jutottak el, 19 óráig a 38 napirendi pontból csak hatot tárgyaltak meg.

Szavaztak arról az előterjesztésről, ami a képviselők információkhoz való hozzájutását kívánja megkönnyíteni a polgármesteri hivatalban, és döntöttek arról is, hogy a tisztségviselők heti programját ismét közöljék előre a sajtóval, illetve megtiltották, hogy az önkormányzat hivatalnokai köztisztviselőként részt vegyenek választási kampányeseményekben.

Az ellenzéki többség javaslatára elhatározták, hogy újraindítják a városi önkormányzat hetilapját, és leváltották a Szombathelyi Médiacentrum vezetőjét, Lovass Tibort és helyette március elsejétől, két évre, Halmágyi Miklóst, a Vas Népe volt főszerkesztőjét bízták meg az intézmény vezetésével. A vezetői kinevezés visszavonását a fideszesek felháborítónak tartották, többen „kommunista tempónak” nevezték azt, és azt mondták: Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke elismert szakember, akinek a pártatlanságát nem lehet megkérdőjelezni. (via MTI)