Banglades nem tud több rohingya menekültet befogadni

külföld
2019 március 01., 10:50
comments 30

Nem tud befogadni több mianmari menekültet Banglades azután, hogy az elmúlt 18 hónapban már több mint 740 ezren érkeztek a szomszédos ország hadseregének tisztogató műveletei elől menekülve - közölte a dél-ázsiai állam csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsával.

A mianmari hadsereg azután lépett fel a muzulmán kisebbség tagjai ellen, hogy rohingya fegyveres felkelők mianmari biztonsági állások ellen intéztek összehangolt támadást az ország északi részén fekvő Arakán államban. A hatóságok hadműveletét etnikai tisztogatásnak minősítette az ENSZ, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és számos más állam. Mianmar tagadta a vádakat.

Sahidul Hak bangladesi külügyi államtitkár a BT-ben azzal vádolta Mianmart, hogy a menekültek visszatéréséről szóló tárgyalásaikat obstruálta. Mint kifejtette, egyetlen rohingya sem vállalkozik önként a visszatérésre Arakán államba, ahol hiányoznak az ezt elősegítő körülmények.

Mianmar azt állítja, hogy január óta kész visszafogadni a menekülteket, de az ENSZ szerint a feltételek nem megfelelőek erre. A rohingyák garanciákat szeretnének biztonságuk érdekében, továbbá azt akarják elérni, hogy visszatérésük előtt ismerjék el őket helyi állampolgároknak.

A BT nyugati államai szóvá tették a mianmari hatóságok tétlenségét az ügyben. Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet azt mondta, a nyugati országok nagyon kiábrándultak, hogy nem történt előrelépés a menekültek visszafogadásában, valamint az olyan körülmények kialakításában, amelyekben a menekültek képesek lennének a visszatérésre. 

A BT nyugati képviselői szerint a menekültek visszatéréséhez az kell, hogy a folyamat biztonságos, önkéntes, méltóságteljes, zavartalan legyen. A mianmari kormány egyben tegye lehetővé, hogy az ENSZ képviselői széles körűen és feltétel nélkül eljussanak Arakán államba. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.