Még hat évig Matolcsy lesz a jegybankelnök

2019 március 1., péntek 11:31
170
Áder János megszorítja Matolcsy György kezét, mielőtt átadná neki a kinevezési okmányát. Mellettük: Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke és Nagy Márton, az MNB alelnöke. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének javaslatára pénteken újabb hat évre Matolcsy Györgyöt nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank elnökévé. 

Mindenki sokkal vidámabb lett, miután Matolcsy György megkapta a kinevezési okmányát. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Matolcsy György az előző hat évben is a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. Kinevezése előtt ezen a héten kedden hallgatta meg az előző hatéves tevékenységéről és jövőbeni elképzeléseiről az Országgyűlés Gazdasági bizottsága. Itt arról beszélt, hogy a jegybank feladata, hogy segítse a kormány gazdaságpolitikai munkáját is.

Matolcsy György alá is írta kinevezési okmányát Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A parlamenti testület persze támogatta a kinevezését, hiszen másként ma nem készülhettek volna róla ezek a képek a Sándor-palotában. 

Matolcsy György családja figyeli, ahogy Matolcsy György esküt tesz Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.