Dopping miatt felfüggesztették a világranglistát vezető bridzsjátékost

Több 444 videó?
Szeretném

2019 novemberéig eltiltották a versenyzéstől a bridzs-világranglistán első helyen álló Geir Helgemo norvég-monacói kártyást, mert megbukott a doppingteszten. A játékos mintáiban szintetikus tesztoszteront és egy női termékenységet segítő szert, klomifent találtak (ami férfiaknál is növelheti a tesztoszterontermelést). A Bridzs Világszövetség tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (IOC), ezért rájuk is ugyanazok a doppingszabályok vonatkoznak, amiket az IOC elismer, függetlenül attól, hogy az IOC-nál listázott doppingszerek ténylegesen befolyásolják-e egy bridzsjátékos teljesítményét.

Azt nem tudni, hogy a Helgemo szervezetében talált szerektől jobban bridzsezik-e a férfi, de egy, sakkozók körében végzett kutatás már kimutatta, hogy a győztesek tesztoszteronszintje általában magasabb a vesztesekénél.

Nem ez az első eset, hogy doppingolás miatt tiltanak el bridzsjátékost, 2015-ben már volt ilyen, igaz, az akkor eltiltottak szervezetében koncentrációt segítő tiltott szereket találtak, amiknél könnyebben belátható, mi hasznuk a bridzsben. (Deadspin)