A NER egyik politológusa Mesterházy Attilát védte az M1-en

POLITIKA
2019 március 04., 15:58
comments 248

Politikai bosszúhadjáratot emlegetett Galló Béla politológus az M1-en azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attilát, az MSZP volt elnökét a pártján belül azzal vádolják, hogy információkat szivárogtatott ki az MSZP február 15-i választmányi üléséről – írta meg az MTI.

Pénteken fegyelmi eljárás indult az MSZP-ben Mesterházy ellen, aki ezt megerősítve az MTI-nek azt mondta, vitatja az ellene tett panasz megállapításait, de áll a fegyelmi eljárás elé.

Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a párt eredményváró rendezvényén az MSZP Jókai utcai székházában az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 7-én. A háttérben Boruzs András, a Magyar Liberális Párt egyik alapítója és pártigazgatója.
photo_camera Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje az eredményváró rendezvényen az MSZP Jókai utcai székházában a parlamenti választáson 2014. április 7-én. A háttérben Boruzs András, a Magyar Liberális Párt egyik alapítója és pártigazgatója. Fotó: Kovács Attila/MTI

Mesterházyt azután kereste meg az MTI, hogy az Index megírta: kedden összeül az MSZP fegyelmi testülete, mivel Kurtyán Ferenc, az MSZP egyik szekszárdi választmányi tagja panaszt tett ellene, és kezdeményezte a kizárását a február 15-i választmányi ülésen történtek miatt. Azt írták, az EP-listával foglalkozó ülésen vita alakult ki Ujhelyi István EP-képviselőnek és Szanyi Tibornak, a párt alelnökének és EP-képviselőjének listán elfoglalt helyéről, majd többkörös szavazás után Ujhelyi István került a második helyre.

Az Index szerint a Mesterházy Attila ellen tett panaszban az áll, hogy ő szivárogtatta ki a fideszes médiának a történteket, sőt videofelvételt is készített az MSZP EP-listájáról döntő testületi ülésről. Kurtyán azt is kifogásolja, hogy a volt pártelnök járja az országot, kampányol és a saját népszerűségét építi a jelenlegi elnökkel szemben.

Mesterházy pénteken az MTI-nek azt mondta, egyetért azzal, hogy Tóth Bertalan vezesse az MSZP EP-listáját, és nem hagyja, hogy éket verjenek közé és Tóth közé. A választmány ülésén azt támogatta, hogy Szanyi Tibor álljon a lista 2. helyén Ujhelyi István előtt – mondta. Azt is mondta: senkinek semmilyen felvételt nem adott oda, és nem is hozott nyilvánosságra semmilyen felvételt. A folyamatban lévő eljárást nem kívánta kommentálni.

Szerinte az MSZP-nek nem a belső ügyekkel kell foglalkoznia, hanem az EP-kampánnyal.

„Amikor az MSZP belügyeiről szól a média, akkor mi mindig rosszul járunk, amikor a programunkról beszélünk, jól járunk”

– mondta Mesterházy, akit azzal vádoltak, hogy az MSZP belügyeiről szivárogtatott a médiának.

Láng Balázs, az MSZP kommunikációs igazgatója az MTI-nek nem kívánta kommentálni az ügyet.

Galló Béla kormányközeli politológus volt az, aki méltató könyvet írt Szili Katalinról, és aki tavaly év elején a köztévén azt állította: a migrációt nem lehet belpolitikai és kampánytémává tenni.

Galló a köztévén most arról beszélt, hogy Mesterházynak valószínűleg igaza van abban, hogy politikai bosszúhadjárat indult ellene, hiszen ő volt az utolsó sikeres MSZP-elnök, viszonylag kis százalékban kapott ki a Fidesztől, azóta a pártja lefelé csúszik a lejtőn. Ilyen értelmében Galló szerint Mesterházy érvelése megállja a helyét, annál is inkább, hogy az MSZP elnökeként az érdemei elismerése mellett hátrébb tolja az MSZP régi gárdáját.

link Forrás

Galló Béla a választmányi ülésen elhangzottakról azt mondta: Mesterházy joggal gondolja azt, hogy az EP-választáshoz közeledve a mandátumok elosztása nem a párt érdekeit követi, hanem egyéb, például pártszövetségi szempontokat vettek figyelembe. Galló szerint Mesterházynak vannak támogatói, vidéken elég erős.

2016-ban arról írt a 444, hogy a szocialista párt tele van erős intrikákkal, például vannak, akik úgy tartják, hogy a 2014-es kampány is lehetett volna erősebb, ha Mesterházy nem áll szóba Habony Árpáddal. Hogy tényleg szóba álltak e, és ha igen, akkor miért, arról semmit sem lehetett tudni, de elég sok MSZP-s politikus hallott arról, hogy 2013-2014-ben egy újlipótvárosi kávézóban és egy kőbányai bárban is látták őket együtt.

Az MSZP-ben nem ez az első eset, hogy valakit azzal vádoltak, összejátszik a Fidesszel: Molnár Zsoltra, az MSZP budapesti elnökére utalt Botka László, amikor az ellenzékben lévő fideszes ügynökökről beszélve lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.