Az NVB nem foglalkozik a kormány plakátjaival, mert nincs kampányidőszak

A kormány hivatalosan „tájékoztató akciónak” nevezi az egész országot Soros és Juncker fejével beborító plakátkampányt, bár eleve nem sokan gondolhatták komolyan, hogy mindez nem az EP-választásokról szól.

Aztán Szijjártó Péter el is szólta magát a BBC-n, rögtön az interjú elején:

„Hát először is ez egy választási kampány, úgyhogy nem kellene meglepődni azon, hogy plakátok jelennek meg közterületeken.”

Orbán Viktor pedig egy német lapinterjúban beszélt arról, hogy a plakátok is a kampány részei: „Ennek ellenére nekünk arról kell tájékoztatnunk, hogy mit jelképeznek ők ketten. És a kampány következő szakaszában, ami már pártkampány lesz, majd egy további szereplőt fognak a plakátokon látni… Timmermans urat. Juncker úr nyugdíjba vonul, és helyébe Timmermans úr érkezik.”

A DK azért fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert szerintük „a kormány nem kampányolhat az adófizetők pénzéből”. Közleményükben Szijjártó nyilatkozatára utalva azt írják, hogy „bár az Orbán-rendszerben régóta működik ez a törvénytelen gyakorlat, ez az első alkalom, hogy egy kormánypolitikus ezt be is ismeri.”

A Nemzeti Választási Bizottság azonban elutasította a beadványt, arra hivatkozva, hogy nincs kampányidőszak, vagyis nem illetékesek. 

A DK ezt úgy kommentálta, hogy „az NVB is a pártállam része. Ha ugyanis ez egy választási kampány - ahogy Szijjártó mondta - akkor ez a választási törvény megsértése, ha azonban nem az, mert nincs kampányidőszak, akkor 
milliárdos nagyságrendű tiltott pártfinanszírozás a Fidesznek. Vagy-vagy.”

Hétfőn az ellenzéki képviselők a parlamenti ülésről a nyugdíjfolyósítóhoz vonultak, és út közben több ilyen kormányplakátot is lefestettek. Ezek a plakátok akasztották ki annyira a Fidesz európai szövetségeseit, hogy minden eddiginél nagyobb rá az esély, hogy kizárják a magyar kormánypártokat az Európai Néppártból.