Trevor Noah bocsánatot kért, amiért a kasmíri konfliktussal viccelt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Trevor Noah dél-afrikai komikus, a The Daily Show házigazdája az India és Pakisztán közt egyre durvuló, Kasmír hovatartozásáról szóló konfliktust említve azzal viccelődött, hogy a két ország szembenállását egy bollywoodi musicalhez hasonlította, és azt mondta, „nagyon szórakoztató lenne” meg hogy „ez lenne minden idők leghosszabb háborúja”.

Noah kijelentésein - ahogy az manapság lenni szokott - kiakadt a fél internet, és többen kritizálták a komikust, amiért egy véres konfliktust a bollywoodi sztereotípiákon keresztül mutat be. Sokan rasszistának és érzéketlennek nevezték.

Volt olyan Twitterező is, aki a helyzetet ahhoz hasonlította, mintha valaki a dél-afrikai xhosza törzzsel kapcsolatban sütne el sztereotípiákon alapuló vicceket, Trevor Noah anyja ugyanis ehhez a népcsoporthoz tartozik. (Noah anyja családon belüli erőszak áldozata volt, többször tett bejelentést a rendőrségen, de semmi nem történt, majd 2009-ben korábbi bántalmazó partnere - Noah nevelőapja - tarkón és lábon lőtte).

Noah erre is válaszolt a Twitteren, azt mondta, egyébként valóban viccelődöt az anyja lelövése után is, mivel a humort nagyon sokszor a tragédiák feldolgozására használja. De hozzátette azt is, hogy sajnálja, ha az Indiával és Pakisztánnal kapcsolatos vicceivel megsértett embereket, mivel nem ez volt a célja.

A komikus később megjegyezte azt is, mennyire meglepte, hogy a kasmíri konfliktussal kapcsolatos vicce nagyobb figyelmet generált a közösségi médiában mint maga a konfliktus, holott nem a vicc az, amiben emberek halhatnak meg.

(BBC)