A közmédia létrehozott egy irodát, ami a közmédiát ellenőrzi a kampány alatt

2019 március 5., kedd 6:28
160

A közmédia az Európai Parlament magyar képviselőinek választására való tekintettel március 4-én létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az iroda feladata elsősorban annak felügyelete, hogy a közmédia műsorai a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Ebben a kódexben például olyan meglepő mondatok is szerepelnek, hogy „a közszolgálati médiaszolgáltatás a társadalmi nyilvánosság működésének elősegítése a hagyományos és új, elektronikus hírközlő eszközök segítségével oly módon, hogy az a nemzet és a társadalom egészének, és azon belül minden rétegének és csoportjának az érdekét szolgálja, a nyilvánosság működését a nemzet, a társadalom hagyományainak, értékeinek szempontjai szerint pozitívan befolyásolja”

  • A Közmédia Választási Iroda felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását a Duna Médiaszolgáltató médiaszolgáltatásaiban. 
  • Felügyeli továbbá a választással összefüggő a hírműsoroknál, politikai tájékoztató műsorszámoknál a listát állító jelölő szervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A Duna Médiaszolgáltató - a Duna Televízió és a Petőfi Rádió - naponta három alkalommal, a 6-8, 12-14 és 18-20 óra között kezdődő idősávokban, megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét. A listát állító jelölő szervezetek politikai reklámjait egymást követően, blokkosítva teszi közzé. 

A politikai reklámok megjelenési sorrendjét az esélyegyenlőség biztosítása érdekében naponta változtatni kell.A Duna Médiaszolgáltató a jelölő szervezet által megjelölt napon és idősávban köteles a politikai reklámot közzétenni. A jelölő szervezet politikai reklám közzétételét egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb egyperces időtartamban kérheti, egy adott napon azonban egy, kettő, de akár mindhárom idősávban is. Minderre tekintettel egy reklámszpot maximális időtartama legfeljebb egy perc lehet. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt