A magyar kormány nem fogadná vissza azokat a magyar állampolgárokat, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz

Terrorizmus
2019 március 05., 18:05
comments 105

Nyugat-Európában komoly dilemma, hogy az Iszlám Állam legyőzése után mi legyen azokkal a nyugati állampolgárokkal, akik önként csatlakoztak az ISIS-hez, és most hazatérnének. A terrorszervezetbe 15 évesen belépő Shamima Begumot például nem fogadnák szívesen Nagy-Britanniában, a terroristafeleséget meg is fosztották a brit állampolgárságától. Az ő esetében ez úgy nézett ki, hogy mivel kettős állampolgár, bangladesi útlevele is van, ezért a éltek a brit terrorellenes törvények azon pontjával, amik lehetővé teszik a brit állampolgárság megvonását a külföldi terrorszervezetekhez csatlakozó kettős állampolgároktól. Viszont Banglades is jelezte azonnal, hogy ők sem tartanak igényt Shamima Begum jelenlétére. 

Egy kutatás szerint 2013 áprilisa és 2018 júniusa között 80 ország 41940 állampolgára csatlakozott az ISIS-hez, vagy legalábbis utazott az ISIS által ellenőrzött területekre. Háromnegyedük férfi volt, a maradék nagyjából fele-fele arányban nő és gyerek. Az ISIS-hez csatlakozó külföldi nőknek 730 gyermeke is született ez a néhány év alatt Irakban és Szíriában.  

Magyarországon is ítéltek el két férfit, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni. F. Viktor és Sz. Dániel a gyakorikerdesek.hu-n ismerkedtek össze, az Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz? topikban. F. Viktor fel is vette a kapcsolatot a terrorszervezettel, el is utazott Törökországba, a megbeszélt találkozón azonban nem várta senki. Ezután eljutott a szír határig, ott végül a török hatóságok tartóztatták fel és szállították haza. Az Index a perük indulásakor azt írta, hogy a vékony, 21 éves, szemüveges Sz. Dánielt az iskolából eltanácsolták, egy folyamatban lévő, állatkínzásos ügye miatt. Sokat számítógépezett, látogatta az An-Nuszra és a norvég tömeggyilkos Breivik oldalait. A nizzai terrortámadás után Vona Gábor Facebook-oldalán kommentekben fenyegetőzött tömeges gázolással. 

F. Viktort az Index úgy jellemezte, hogy a 25 éves, kövérkés srác, aki az anyjánál él, munkája, felesége, gyereke nincs. Kezelték depresszióval, öngyilkossági kísérlete is volt korábban. 

Tavaly októberben négy-, illetve kétéves börtönbüntetést kaptak jogerősen. 

Ők tehát nem lettek az Iszlám Állam harcosai. A Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárok csatlakoztak volna Irakban vagy Szíriában terrorszervezethez - válaszolta egy írásban feltett parlamenti kérdésre Magyar Levente államtitkár. Arra a kérdésre, hogy ha van olyan magyar állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz, azt visszafogadja-e Magyarország,  az államtitkár közölte:

„A magyar kormány nem fogad be terroristákat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a terroristák ne tudják átlépni határainkat."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.