Az Európai Néppárt elnöke szerint Orbán a plakátokkal átlépte a vörös vonalat

2019 március 5., kedd 9:27
296

A Welt szerint Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke Angela Merkel legszorosabb szövetségesének számít európai szinten, és állítólag Brüsszelben csak a sötétség hercegének becézik. A vele készült interjúban Daul a Fidesz elleni kizárási eljárásról azt mondta, nem tart ettől a vitától, mert elegendő számú levelet kapott ahhoz, hogy a Fidesz néppárti tagságát a következő ülésen napirendre vegye.

A magyar kormány Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányáról azt mondta, hogy a leghatározottabban elítéli, mert megengedhetetlen. Hozzátette:

„Az Európai Néppárt egy nagy család, aminek meglehetnek a maga ellentétei. De van egy határ, Orbán Viktor pedig átlépte a vörös vonalat.”   

Joseph Daul a Fidesz 2014-es nagygyűlésén, a Hősök terén

Az Európai Néppárt tagpártjai közül kilenc országból 12 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. Ezt a pártszövetség március 20-i ülésén tárgyalják meg. 

Daul elmondta azt is, hogy  sokan tartanak a populistáktól, akik mindig csak a problémákról beszélnek, miközben megoldásaik nincsenek. Megjegyezte azt is, hogy megmondta Orbán Viktornak, hogy amíg ő a néppárt elnöke, nem viheti be a pártszövetségbe a lengyel Jog és Igazságosságot, sem a Matteo Salvini-féle Legát. 

Szerinte Manfred Weber azt akarja, hogy a magyar kormány politikája változzon meg. Ezt mutatja az is, hogy a megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását. (Die Welt)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt