Medvegyev: Aberrált paranoia feltételezni, hogy Oroszország beavatkozna az EP-választásba

POLITIKA
2019 március 06., 19:52
comments 99

„Aberrált paranoiának” minősítette a közelgő EP-választásba való orosz beavatkozásról szóló feltételezéseket Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután szerdán luxemburgi kollégájával, Xavier Bettellel tárgyalt.

„Még túl sem vagyunk a választásokon, de máris megvádolnak, bűnösnek tartanak bennünket” – mondta a luxemburgi sajtótájékoztatóján Medvegyev, az ártatlanság vélelmének hiányát sérelmezve.

Azt mondta, Luxemburg fontos szerepet játszhatna az eurázsiai országok közötti együttműködésben, mondván, a nagyhercegség fontos beruházó Oroszországban, a működőtőke-befektetéseinek értéke 2018 közepén elérte a 19,6 milliárd dollárt.

photo_camera Xavier Bettel és Dmitrij Medvegyev Fotó: Dmitrij Asztahov/Szputnyik

Xavier Bettel azt mondta, a megbeszélésükön minden lényeges témát érintettek, például Oroszország esetleges kilépését az Európa Tanácsból, amit szerinte el kellene kerülni. Emellett az USA és Oroszország közötti párbeszéd javításának szükségességéről is beszélt. Ő maga jó viszonyt ápol Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is – mondta.

Sajtóhírek szerint Randolph Evans, az USA helyi nagykövete azt próbálta elérni, hogy Luxembourg felszólítsa Moszkvát a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de Oroszország által annektált Krím-félsziget elhagyására. Etienne Schneider luxemburgi miniszterelnök-helyettes „meglepődésének” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy harmadik állam külképviselete beavatkozik efféle kétoldalú találkozókba.

Dmitrij Medvegyev kedden érkezett 2 napos látogatásra Luxemburgba egy kb. 10 fős, miniszterekből és diplomatákból álló delegáció élén. Luxemburg és Oroszország két megállapodást írt alá szerdán, egyet a gazdaságaik korszerűsítéséről, egyet a kulturális együttműködésről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.