Theresa May felszólította az EU-t, hogy adjon jobb alkut

külföld
2019 március 08., 06:46
comments 375

Theresa May brit miniszterelnök felszólította az EU intézményeinek vezetőit és az európai kormányokat, hogy legyenek rugalmasabbak, és járuljanak hozzá a novemberben kialkudott Brexit-feltételek módosításához. 

May azt szeretné, ha az alku kedvezőbb lenne az ír - észak-ír határ nyitva tartása szempontjából. A mostani állás szerint ha 2021-ig nem sikerül megállapodni a vámunióról Nagy-Britannia és az EU között, akkor vagy vissza kell állítani a határ-ellenőrzést az ír sziget területén (ami szembe megy a nagypénteki békével, ami lezárta a polgárháborút), vagy be kell vezetni a határ-ellenőrzést Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között. A brit parlament többségének mindkét változat elfogadhatatlan.

Theresa May kilép háza kapuján, hogy a parlament ülésére igyekezzék.
photo_camera Theresa May kilép háza kapuján, hogy a parlament ülésére igyekezzék. Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto

Eddig nem úgy tűnt, hogy az EU hajlandó belemenni az alku módosításába. A jelenlegi változatot novemberben fogadta el az EU és a brit kormány, azonban a brit parlament elutasította. May úgy tervezi, hogy jövő keddig újra a parlament elé viszi az alkut, de ahhoz hogy elfogadják, szüksége lenne benne változtatásokra. Csakhogy eddig az EU oldaláról minden politikus azt mondta, hogy nem módosítanak a jogi szövegen, legfeljebb a mellé rakott politikai nyilatkozatba tennék bele, hogy törekszenek arra, hogy ne kelljen a határ-ellenőrzést visszaállítani.

Négy napon belül kell ezt megoldani, ráadásul abból két nap hétvégére esik. (BBC)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.