Ezrek tüntettek Moszkvában a törvény ellen, ami lekapcsolhatná Oroszországot a globális internethálózatról

2019 március 10., vasárnap 19:42
120

Az Orosz Libertariánus Párt volt a fő szervezője annak a sok ezer fő részvételével tüntetésnek, ami vasárnap zajlott le Oroszország több városában. 

Februárban a Duma elfogadott egy törvényjavaslatot, ami előírná, hogy az orosz lakossági internetforgalom döntő része belföldi routereken bonyolódjon. 

A jogszabály szerint ez azért volna szükséges, mert megóvná az országos hálózatot mindenféle külső hatalmi beavatkozásoktól, de valójában azt is jelenti, hogy ezáltal az állam szabályozhatja a hálózati eléréseket, szélsőséges esetben akár le is kapcsolhatja az országot a nemzetközi hálózatokról. A törvény tesz is utalást is „vészhelyzetekre”.

A javaslat ezen túl lehetővé tenné egyes alkalmazások hatósági felügyeletét, blokkolását, és az online kommunikáció még tüzetesebb megfigyelését. 

Tavaly májusban volt már hasonló nagyságrendű és összetételű demonstráció, amit szintén a libertariánusok szerveztek. Akkor azért tiltakoztak, mert az állami médiafelügyeleti szerv, a Roskomnadzor blokkolni készült a Telegram üzenetküldő app működését, amiért a cég nem volt hajlandó hozzáférést biztosítani a felhasználói adataihoz. 

A most hétvégi moszkvai - Szaharov sugárúton tartott - megmozduláson a hírek szerint tízezres nagyságrendű tömeg vett részt. Van ahol 6500 emberről, máshol 15 ezerről írnak. Volt megmozdulás Voronyezsben és Habarovszkban is.

Az OVD-Info civil szervezet azt állítja, az esemény előtt legalább 16, utána további 13 aktivistát őrizetbe vett a rendőrség. A hatóságok ezt tagadják. (Moscow Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt