Öntik a pénzt a Brexit melletti kampányba most is, de nem tudni, hogy ez kinek a pénze

eu
2019 március 10., 08:03

Van egy titokzatos szervezet, egy bizonyos Britain's Future nevű, amelyikről kiderült, hogy az utóbbi hetekben 120 millió forintnak megfelelő fontot költött csak a Facebookon arra, hogy az alku nélküli Brexitet népszerűsítse. Csak a múlt héten 18 millió forintnyit költöttek erre a kampányra.

A hirdetések arra biztatják az embereket, hogy írjanak a parlamenti képviselőiknek, amiben egy "aggódó polgár" aláírással követelik, hogy mindenképpen szavazzák meg a minél gyorsabb kilépést. A brit parlament várhatóan kedden szavaz a Brexit feltételeiről. Sok képviselő úgy tartja, hogy inkább el kellene halasztani a kilépést, mint hogy rossz alkut kössenek, vagy alku nélkül lépjen ki az ország, aminek nagyon súlyos gazdasági következményei lehetnek. E nézetek ellen szól a kampány.

A Guardian megpróbált utánajárni, honnan van pénze a Britain's Future nevű szervezetnek. Nem derült ki. A csoportnak egyetlen ismert képviselője van, bizonyos Tim Dawson, aki korábban vicces tévésorozatok forgatókönyvírója volt. Azt mondta, hogy barátoktól, meg a Brexit híveitől kapta a pénzt. A szervezetét egy olyan tanyára jegyezte be, ami korábban a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párthoz volt kapcsolható, de Dawson azt mondta, hogy nincs köze a párthoz, és csak hasra ütésre adta meg azt a címet, mert a térképe jól nézett. 

A kampány nem törvénytelen, ha nincs választási kampány, akkor korlátok nélkül lehet politikai hirdetéseket közölni Nagy-Britanniában.

Korábban kiderült, hogy a Brexitről szóló népszavazás idején a kilépés melletti kampány finanszírozói szoros kapcsolatban álltak a londoni orosz nagykövettel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.