A venezuelai elnök az Egyesült Államokat hibáztatja a csütörtök óta tartó áramszünet miatt

A venezuelai legfőbb ügyész, Tarek Saab felkérte a legfelsőbb bíróságot, hogy indítson nyomozást Juan Guaidó ellenzéki vezető ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze lehet az ország legnagyobb áramszünetéhez és az elektromos hálózat elleni szabotázsakcióhoz. Venezuela nagy részén ugyanis  múlt csütörtök óta nincs áram.

Nicolás MaduroFotó: MARCELO GARCIA/AFP

Nicolás Maduro elnök pedig arról beszélt, hogy az elektromos hálózat ellen elkövetett szabotázshoz amerikai technológiát használtak, de szerinte az ellenzék is benne volt az akcióban.  A caracasi vezetés azzal vádolja az Egyesült Államok támogatását élvező ellenzéket, hogy kibertámadást indított az áramszolgáltatási rendszer ellen.  Ugyanakkor Guaidó és az amerikai kormány viszont az évek óta rosszul folytatott gazdálkodást és korrupciót teszik felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért.

Maduro és Guaidó is az ország elnökének tartja saját magát. Guaidó január végén kiáltotta ki magát elnöknek, amit az Egyesült Államok és több ország is elismert.

Juan Guaidó bejelenti, hogy szerinte ő az elnökFotó: FEDERICO PARRA/AFP

Az Egyesült Államok hétfőn jelentette be, hogy az összes diplomatáját kivonja az országból, Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter ezt helyeselve azt mondta, hogy három napjuk van lelépni, mert szerinte a jelenlétük veszélyezteti a békét. (BBC/Reuters)