A venezuelai elnök az Egyesült Államokat hibáztatja a csütörtök óta tartó áramszünet miatt

külföld
2019 március 12., 18:04
comments 154

A venezuelai legfőbb ügyész, Tarek Saab felkérte a legfelsőbb bíróságot, hogy indítson nyomozást Juan Guaidó ellenzéki vezető ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze lehet az ország legnagyobb áramszünetéhez és az elektromos hálózat elleni szabotázsakcióhoz. Venezuela nagy részén ugyanis  múlt csütörtök óta nincs áram.

photo_camera Nicolás Maduro Fotó: MARCELO GARCIA/AFP

Nicolás Maduro elnök pedig arról beszélt, hogy az elektromos hálózat ellen elkövetett szabotázshoz amerikai technológiát használtak, de szerinte az ellenzék is benne volt az akcióban.  A caracasi vezetés azzal vádolja az Egyesült Államok támogatását élvező ellenzéket, hogy kibertámadást indított az áramszolgáltatási rendszer ellen.  Ugyanakkor Guaidó és az amerikai kormány viszont az évek óta rosszul folytatott gazdálkodást és korrupciót teszik felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért.

Maduro és Guaidó is az ország elnökének tartja saját magát. Guaidó január végén kiáltotta ki magát elnöknek, amit az Egyesült Államok és több ország is elismert.

Guaidó és felesége
photo_camera Juan Guaidó bejelenti, hogy szerinte ő az elnök Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

Az Egyesült Államok hétfőn jelentette be, hogy az összes diplomatáját kivonja az országból, Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter ezt helyeselve azt mondta, hogy három napjuk van lelépni, mert szerinte a jelenlétük veszélyezteti a békét. (BBC/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.