Így szabadultak el a budapesti lakásárak pár év alatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A világon bárhol alig drágultak úgy a lakások tavaly ősszel, mint Budapesten. A G7 most térképen ábrázolta (az egyes utcák átlagos m2-árait színkóddal jelölve), hogyan nőttek meg a lakásárak 2005 és főleg 2013 után:

Forrás: G7

Látszik, hogy a 2008-as gazdasági világválság hogyan ütött be (az egész régióban Budapesten leginkább), és egészen 2013-ig tartott, mire az ingatlanpiac elérte a mélypontot: a lakások legnagyobb része 180-210 ezer forint/m2 volt.

2013-ban viszont nőni kezdtek a reálbérek, és a jegybank is hajtotta fel a lakásárakat: csökkentették a kamatot, ami újraélesztette a belső piacot, a bankok lassan újra hitelezni kezdtek. A tartósan gyenge forintárfolyam miatt külföldi vevők jöttek a városba, főleg a belső kerületekbe, és persze nagy hatása volt az AirBnb-nek is.

2017-re nem csak a belső budai kerületek (II. és XII.) sárgultak be szinte teljesen, hanem a Belváros, az Újlipótváros és a VI. és a VII. kerület belső része is. (G7)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.