Iránban 33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítéltek egy jogvédő ügyvédet

külföld
2019 március 12., 09:52
comments 210
Naszrin Szotudeh (Nasrin Sotoudeh) iráni jogvédő ügyvéd 2013-ban, miután szabadult hároméves börtönbüntetéséből. Azóta már kétszer ítélték el, összesen 38 évet kéne börtönben töltenie jogvédő munkája miatt.
photo_camera Naszrin Szotudeh (Nasrin Sotoudeh) iráni jogvédő ügyvéd 2013-ban, miután szabadult hároméves börtönbüntetéséből. Azóta már kétszer ítélték el, összesen 38 évet kéne börtönben töltenie jogvédő munkája miatt. Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Még iráni mércével is rendkívül szigorú, 33 éves börtönbüntetésre ítéltek Teheránban egy jogvédőt. Naszrin Szotudeh ügyvéd a nők jogaiért harcolt, azok érdekében lépett fel, akiket amiatt üldözött az állam, hogy felléptek a nőkre kényszerített fejkendő, a hidzsáb kötelező viselete ellen.

Szotudeh elítélését férje, Reza Handan hozta nyilvánosságra hétfőn a Facebookon.

Az Amnesty International közleményében megrázónak nevezte az ítéletet, hogy Szotudehnek egy korábbi, távollétében hozott öt éves bóntetésével együtt csaknem négy évtizedet kell börtönben töltenie és 148 korbácsütést kell elviselnie csupán azért, mert kiállt a jogaikért küzdő nők mellett. "Naszrin Szotudehet azonnal és feltételek nélkül szabadon kell bocsátani, ezt az obszcén ítéletet pedig azonnal el kell törölni" - írta a közel-keleti térségért felelős igazgatójuk, Philip Luther.

"Szotudeh egész életét a női jogok védelmének és a halálbüntetés elleni küzdelemnek szentelte. Mélységesen felháborító, hogy az iráni hatóságok pusztán emberi jogi munkája miatt büntetik. Elítélése csak megerősíti az Iránról, mint a nők kegyetlen elnyomójáról kialakult képet" - írta Luther. A közleményben megjegyzik, hogy saját adataik szerint ez a valaha volt legsúlyosabb ítélet, amit jogvédőre szabtak ki Iránban. Ez már csak azért is lehetséges, mert az Amnesty értesülései szerint Szotudeh esetében az iráni Btk. 134-ik paragrafusát is bevetették, amely lehetővé teszi a bíróknak, hogy a háromnál több vádpontban megvádoltat esetében a törvényekben előírt legszigorúbb büntetésnél is szigorúbb ítéletet hozzanak. Szotudehet 7 pontban vádolták meg, a bíró mind a hét vádpont esetében a maximális büntetést szabta ki, és azt toldotta meg még négy évvel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.