Kiutasítottak két amerikai mormont Oroszországból

vallás
2019 március 12., 10:43
comments 45

Kiutasítottak a múlt héten Oroszországból két mormon vallású, az országban önkéntes munkát végző amerikai állampolgárt, további két társukat pedig őrizetbe vették – közölte az orosz Interfax hírügynökség.

A hatóságok szerint az amerikaiak megsértették a bevándorlási törvényeket.

Az Interfax szerint Kole Brodowski és David Udo Gaag kitoloncolásáról csütörtökön döntött a dél-oroszországi Novorosszijszk város bírósága. A férfiak a mormon egyház önkénteseiként éltek Oroszországban, a kiutasításuk hírét, illetve másik két társuk őrizetbe vételét pedig Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is megerősítette.

Eric Hawkins, az egyház szóvivője emailben arról tájékoztatta a sajtót, hogy a másik két amerikai az eljárás lefolytatásáig őrizetben van. Hawkins szerint megfelelő bánásmódban részesülnek, és lehetőségük van a családjaikkal kapcsolatot tartani.

A férfiak ügyvédje, Szergej Gliznuca azt mondta, a mormon egyházat Oroszországban olyan szervezetként jegyezték be, ami kulturális és oktatási tevékenységet is folytat, egyebek mellett idegen nyelvű vitaklubokat is tart.

A utahi KSL TV televíziós társaság az egyik őrizetben lévő amerikai családjára hivatkozva azt közölte, a két embert azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül tanítottak.

A mormonok a 2016-ban elfogadott törvény értelmében nem folytathatnak hittérítő tevékenységet az országban. A több egyház tevékenységét is behatároló törvények hatályba lépése után az egyház önkéntesekké nevezte át oroszországi misszionáriusait.

Az elmúlt hónapokban több amerikai állampolgárt tartóztattak le Oroszországban, többek közt egy volt tengerészgyalogost, akit kémkedéssel vádolnak. Februárban őrizetbe vették az orosz piacon negyedszázada aktív Baring Vostok Capital Partners befektetési csoport amerikai alapítóját, Michael Calveyt is, akit az ügyészség csalással vádolt meg. A mormonok mellett más felekezetek külföldi állampolgárai ellen is indult nyomozás az elmúlt hónapokban: februárban 6 év börtönre ítéltek egy dán állampolgárt, mert az ott betiltott Jehova Tanúi felekezet tartozik, és vallási összejöveteleket szervezett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.