Több mint 83 ezer munkavállaló hiányzik a magyar gazdaságból

gazdaság
2019 március 12., 10:10
comments 256

83 400 munkavállalóra lenne szükség a magyar gazdaságban, ugyanis a KSH 2018. október és december között ennyi üres álláshelyet tartott nyilván – írja a Portfolio.

Ez 14 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. (Az előző negyedévhez képest mérsékelt csökkentést láthattunk, azonban ezt döntően szezonális hatások okozzák.)

De a valós szám ennél is magasabb lehet, mert csak a bejelentett munkahelyekről van adat, és az üres álláshelyek száma folyamatosan nő. A versenyszférából 60 ezer, a közszférából 20 ezer hiányzik, például az oktatásból és az egészségügyből.

photo_camera A miniszterelnök öltönyben kénytelen kajakot cipelni 2018 nyarán. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A lap szerint ugyan egyre több cég érzi úgy, hogy a termelésének a növekedését korlátozza a munkaerőhiány, egyelőre a magyar gazdaság növekedését támogatja a jelenség, miután emiatt kifejezetten gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. De a bérnövekedés egyre nehezebb helyzetbe hozza a cégeket, ha ezzel együtt nem nő a termelékenység is. (Portfolio)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt