Több mint 83 ezer munkavállaló hiányzik a magyar gazdaságból

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

83 400 munkavállalóra lenne szükség a magyar gazdaságban, ugyanis a KSH 2018. október és december között ennyi üres álláshelyet tartott nyilván – írja a Portfolio.

Ez 14 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. (Az előző negyedévhez képest mérsékelt csökkentést láthattunk, azonban ezt döntően szezonális hatások okozzák.)

De a valós szám ennél is magasabb lehet, mert csak a bejelentett munkahelyekről van adat, és az üres álláshelyek száma folyamatosan nő. A versenyszférából 60 ezer, a közszférából 20 ezer hiányzik, például az oktatásból és az egészségügyből.

A miniszterelnök öltönyben kénytelen kajakot cipelni 2018 nyarán.Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A lap szerint ugyan egyre több cég érzi úgy, hogy a termelésének a növekedését korlátozza a munkaerőhiány, egyelőre a magyar gazdaság növekedését támogatja a jelenség, miután emiatt kifejezetten gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. De a bérnövekedés egyre nehezebb helyzetbe hozza a cégeket, ha ezzel együtt nem nő a termelékenység is. (Portfolio)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.