Egyre több holland település tiltja be a lufikat

környezetvédelem
2019 március 13., 17:09
comments 84

A holland önkormányzatoknak már 17 százaléka teljes tilalmat rendelt el a léggömbökre, 20 százalék pedig eltanácsolja röptetésüktől az embereket - jelenti a De Noordzee környezetvédő szervezet.

Több holland párt is szorgalmazza a tilalom kiterjesztését, mondván, a léggömbök maradványai környezeti károkat okoznak, veszélyes műanyaghulladékot jelentenek az Északi-tenger állatvilágára.

A közelmúltban ausztrál kutatók tanulmányukban kimutatták, hogy a léggömbök vagy léggömbdarabok jelentik a legveszélyesebb műanyaghulladékot a tengeri madarakra nézve, mivel a lenyelésük 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása.

A Tasmaniai Egyetem és az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai által vizsgált 1733 madártetemből minden harmadik állat gyomrában találtak a tengerből felevett műanyaghulladékot. A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint mindössze egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilencé 50 százalékkal növeli egy tengeri madár halálozási kockázatát, míg 93 műanyagtöredék elfogyasztása az állat biztos halálát okozza.

Egy tanulságos amerikai történetről mi is beszámoltunk tavaly.

(A címlapi képet Oroszországban lőtte a Szputnyik.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.